Zuidactie in Sint-Augustinus

31-03-2014 12:43
 
Elk jaar zet Fracarita Belgium, een NGO voor ontwikkelingssamenwerking van de Broeders van Liefde, een actie op touw. Dit jaar wordt met “Ik blijf niet doof voor Rumonge” geld ingezameld om doven in het zuiden te helpen.
 
In Tanzania in Afrika is de kans dat je doof geboren wordt, of door onvoldoende middelen bij ziekte doof wordt, tien keer zo groot als in ons land. De doven worden er vaak verstoten en kunnen er niet naar school. Dovenonderwijs is zeldzaam en duur en wie geen beroep kent, vindt geen werk. Gelukkig is er Rumonge, in de streek Kigoma. Daar voelen de doven zich thuis. Ze leren er gebarentaal en op eigen benen staan.
 
Broeder Flavian staat er dag en nacht voor de mensen klaar. Hij wil nu graag een schrijnwerkersatelier voor de mannen en de vrouwen willen graag leren naaien. Met een kippenbedrijfje en een moestuin wil hij de mensen tonen hoe ze goedkoop kippen kunnen houden en groenten kunnen telen.
 
het leven van een dove mens in Tanzania
Onze school neemt elk jaar deel aan de actie. Op vrijdag 28 maart organiseerden we een grote zuiddag. De leerlingen maakten in verschillende workshops kennis met het leven van dove mensen in Rumonge. Ze leerden gebarentaal, dansten, zongen, maakten kleipotjes en sieraden, leerden in een ict-spel alles over Tanzania, er werd gekookt en nog zoveel meer.
 
Ze werden volledig ondergedompeld in de Afrikaanse sfeer met aangepaste muziek en kledij. ’s Middags nam iedereen deel aan een sobere maaltijd. Alle opbrengsten gaan naar de zuidactie. Het was een geslaagde dag!