Zottegem, Ninove, Herzele, Erpe-Mere en Brakel krijgen Vlaamse centen voor samenwerking rond integratie

26-12-2015 10:46

De Vlaamse regering maakt 150.000 euro vrij voor een samenwerkingsproject tussen Zottegem, Ninove, Herzele, Erpe-Mere en Brakel. Het project wil de participatie van nieuwkomers en andere personen van buitenlandse herkomst in de gemeenten bevorderen. Kurt De Loor, Zottegems OCMW-voorzitter, is tevreden dat Vlaanderen het project ondersteunt. “Ondanks de kleinstedelijke context zien we dat onze regio snel aan het verstedelijken is en dat de instroom van nieuwe inwoners steeds diverser wordt. Met het project willen de vijf gemeenten samen een geïntegreerd onthaal- en integratiebeleid voeren. Met het budget wordt o.a. een gezamenlijke integratieambtenaar aangesteld.

De laatste vijf jaar wordt Zuid-Oost-Vlaanderen gekenmerkt door een toenemende instroom van mensen met een migratieachtergrond,” laat De Loor weten. “ Dat hoeft niet te verwonderen. Onze regio is vlot bereikbaar vanuit Brussel met het openbaar vervoer, de huisprijzen liggen gevoelig lager dan in de rest van Vlaanderen, het Vlaams onderwijs wordt geroemd om haar kwaliteit en de rust van het platteland gecombineerd met de nabijheid van de centrumsteden trekt heel wat nieuwe inwoners. Cijfers tonen echter aan dat mensen met een migratieachtergrond drie tot vier maal meer kans hebben op onderbescherming en dat ze door hun vaak sociale, economische en juridisch kwetsbare positie geen toegang hebben tot de juiste dienstverlening.

intergemeentelijk project

De Loor: “Met dit intergemeentelijk project willen we er enerzijds voor zorgen dat de drempels in onze dienstverlening voor nieuwkomers weggewerkt worden en anderzijds willen we onze diensten op elkaar afstemmen zodat nieuwkomers sneller en efficiënter toegeleid worden naar de juiste dienst of persoon. Op die manier willen we de participatie bij nieuwkomers en andere mensen met een migratieachtergrond aan de lokale samenleving bevorderen en onderbescherming voorkomen.”

meer dan 1 miljoen in Vlaanderen 

De Vlaamse regering subsidieert in totaal 7 intergemeentelijke projecten rond integratie, goed voor in totaal meer dan 1 miljoen euro. Bijna 150.000 euro daarvan is uitgetrokken voor het project in Zuid-Oost-Vlaanderen. Met de subsidie zullen de gemeenten een gemeenschappelijke aanpak uitwerken en een gezamenlijke integratieambtenaar aanstellen. Met een systeem van lokale zitdagen zal de integratieambtenaar zorgen voor een aanpak op maat van elk van de gemeenten. Via de loketten van inburgering en het Huis van het Nederlands in Ninove en Zottegem zal de doelgroep ook bevraagd worden zodat we perfect weten welke noden en knelpunten er zijn,” laat De Loor weten.

Bron : www.tbrakelt.be