‘Zone 30’ en striktere laad- en losregeling in centrum vanaf 1/5/14

15-04-2014 10:56

Een aantrekkelijk stadscentrum is voor een stad als Geraardsbergen van het grootste belang. Veilig verkeer en een vlotte doorstroming maken het handelscentrum aangenaam voor bezoekers, klanten, handelaars en bewoners. Om dit te verzekeren heeft het stadsbestuur twee nieuwe maatregelen genomen die vanaf 1 mei 2014 worden ingevoerd: een snelheidsbeperking tot 30 km per uur en een striktere laad- en losregeling voor de bevoorrading van de winkels.

Snelheidsbeperking tot 30 km/uur in de ‘zone 30’
In de kern van het stadscentrum wordt de maximumsnelheid voor het gemotoriseerd verkeer 30 kilometer per uur. Dit moet de veiligheid van alle weggebruikers verhogen en de hinder van het autoverkeer tot een minimum beperken. Deze maatregel werd reeds eerder bepaald én goedgekeurd in het stedelijk mobiliteitsplan en zal vanaf 1 mei 2014 effectief worden uitgevoerd.
Het stadscentrum wordt een volledige ‘zone 30’. Het zonesysteem is duidelijk en eenvoudig: als een bestuurder een ‘zone 30 bord’ (bord F4a) voorbijrijdt, moet deze zijn snelheid aanpassen tot 30 km/u en dit aanhouden tot hij de zone verlaat (bord F4b).
Deze straten maken deel uit van de zone 30: Adamstraat, Begijnhofkaai, Brandstraat, Brugstraat, Buizemontstraat, Denderstraat (tussen Wijngaardstraat en kruispunt Weverijstraat), Duivenstraat, Gaffelstraat, Gasthuisstraat, Gentsestraat, Grotestraat, Hunnegemstraat, Kaai, Karmelietengracht, Karmelietenstraat, Kattestraat, Kleine Gaffelstraat, Kleine Karmelietenstraat, Kleine Nieuwstraat, Kollegestraat, Laverdijstraat, Lessensestraat, Markt, Meersstraat, Molenstraat, Nieuweweg, Nieuwstraat, Penitentenstraat, Polderstraat, Roodkruisstraat, Sasweg, Stationsplein, Verbrandhofstraat, Verhaegenlaan, Visstraat, Vredestraat, Warandestraat, Wegvoeringsstraat en Wijngaardstraat.


Nieuwe laad- en losregeling
Naast de snelheidsbeperking, wordt een nieuwe laad- en losreglementering ingevoerd vanaf 1 mei 2014. Vaste tijdstippen en vastgelegde laad- en loszones moeten ervoor zorgen dat vrachtwagens het verkeer niet blokkeren en dat een levering geen gevaarlijke situatie schept voor de zwakke weggebruikers. Voor de leveranciers levert dit het grote voordeel op dat zij gebruik kunnen maken van gereserveerde parkeerplaatsen, vlakbij hun leveringsadres.
De laad- en lostijden zijn vastgelegd van 5.30 tot 8 uur en van 19 tot 22 uur. In die periode moeten de parkeerplaatsen vrijgehouden worden voor de leveranciers. Buiten deze uren, dus van 8 tot 19 uur, zijn de parkeerplaatsen vrij voor bewoners en bezoekers.
Enkel op die plaatsen waar er in de omgeving geen laad- en loszone gemaakt werd, zal een levering op de rijbaan toegestaan zijn (zoals, bij gebrek aan ruimte, in het onderste gedeelte van de Grotestraat aan de Denderbrug). Kleine bestelwagens vallen niet onder deze regeling.
Info: Dienst Mobiliteit, 054 43 44 35, mobiliteit@geraardsbergen.be