Zilveren krakelingeneditie verwacht hoog bezoek

26-02-2016 13:10

Op 28 februari is het alweer tijd voor één van de jaarlijkse hoogdagen in Geraardsbergen. 

Dan viert men er Krakelingen en Tonnekensbrand, een dubbelfeest, gestoeld op eeuwenoude tradities dat het begin van de lente en de eindeloze cyclus van het leven symboliseert. 
Meer en meer zal het vuur symbolisch worden beantwoord met 'Walmkebrand'. Hierbij zal worden overlegd met de diverse dorpsraden uit de deelgemeenten van de stad. Vorig jaar namen er al een 12-tal dit initiatief.
13:10
De affiche van editie 2016 werd vrijdag voorgesteld in 'De Permanensje' op de Markt in Geraardsbergen.
 
Krakelingen en Tonnekensbrand: een editie met een zilveren randje 25 jaar krakelingencomité
 
In 1989 kreeg toenmalig schepen Eric Spitaels de opdracht om op 1 maand tijd het krakelingenfeest te organiseren. Naar eigen zeggen een bijna onmogelijke opdracht. Het opstarten van comités werd een noodzaak en de beperkte budgetten werden opgetrokken. Destijds was de aandacht voor toerisme veel beperkter dan nu.
Precies 25 jaar geleden werd het Krakelingencomité in het leven geroepen, met de bedoeling de krakelingenstoet als gangmaker van het feest opnieuw aantrekkelijk te maken. 
 
Het organiserende comité koos resoluut voor jaarlijkse vernieuwing van de stoet, en combineert hiervoor historisch en volkskundig onderzoek met een uitgekiende regie. Dit bleek een schot in de roos. Jaar na jaar lokt de stoet meer kijklustigen naar het centrum van de Oudenbergstad.
 
Deze zilveren jubileumeditie zal dan ook bijzondere aandacht schenken aan het organiserende comité, dat er telkens opnieuw voor zorgt dat duizenden bezoekers smullen van een historisch correct en prachtig uitgebeeld stukje Geraardsbergse geschiedenis. 
 
Letterlijk en figuurlijk hoogstaand zijn de Geraardsbergse reuzen. Ook dit jaar zullen zij de stoet vooraf gaan.
 
Hoog bezoek maakt zijn opwachting in de stoet.
 
Met het thema ‘hoog bezoek’ eisen een aantal opmerkelijke figuren opnieuw een plaatsje op in de stoet, zoals Keizer Karel, Willem I van Oranje tot priester Daens. 
Daarnaast staan, dankzij het geslaagde ontwerp van de nieuwe affiche van de hand van Lisa Bilterijst (bovenstaande foto rechts), de meer dan duizend participanten in de kijker. Zonder hun blijvende inzet en enthousiasme zou Krakelingen niet geworden zijn wat het is. 
 
Op de affiche merken we op dat de vier elementen rond het krakelingenfeest centraal staan. De 'mastelle', het vuur, de visjes en de wijn.
 
Voor de meerwaardezoeker wordt op een twaalftal locaties op het parcours uitleg gegeven bij de verschillende taferelen. 
Na de stoet is er het unieke spektakel aan de Oudenbergkapel, met het visjesdrinken door de notabelen en de krakelingenworp. 
Wie goed grabbelt maakt kans op een uniek krakelingenjuweel t.w.v. €750. 
 
Daarna is het afzakken geblazen naar het centrum waar jong en oud kan genieten van de jaarlijkse winterfoor, die tot en met 9 maart bezocht kan worden.