Zarlardinge walmt voor 2e keer als antwoord op Tonnekensbrand

10-02-2015 15:47

De dorpsraad Zarlardinge en KVLV-Zarlardinge organiseren in samenwerking met het stadbestuur voor de 2de  keer Walmke Brand in Zarlardinge. Het evenement start om 19u aan de kerk van Zarlardinge met een fakkeltocht. Het vuur wordt ontstoken stipt om 20u. Na afloop is er gelegenheid om een warm drankje te nuttigen in de mystieke sfeer van keltische muziek.

 

Geschiedenis

Tot in het midden van de 20ste eeuw was het gebruikelijk dat het vuur van Tonnekensbrand op de Oudenberg in Geraardsbergen in de omliggende dorpen werd beantwoord met kleinere vuren, het Walmkebrand: buren brachten droog hout en snoeiafval samen op een open plaats en staken het in brand van zodra ze de gloed van Tonnekensbrand in Geraardsbergen zagen.

 

Ook in andere dorpen

De Brakelse deelgemeente Parike is deze traditie in stand blijven houden en nu slaan ook verenigingen in verschillende Geraardsbergse deelgemeenten de handen in elkaar om het Geraardsbergse vuur de beantwoorden.

Deze tien deelgemeenten zijn: Goeferdinge, Grimminge, Moerbeke, Onkerzele, Ophasselt, Viane, Schendelbeke, Smeerebbe-Vloerzegem, Waarbeke en tenslotte Zarlardinge.

Buiten Geraardsbergen nemen ook Deftinge (Lierde) en Galmaarden deel aan het antwoordvuur.

 

Het hoofddoel van Walmkebrand is enerzijds het lokaal gemeenschapsgevoel te stimuleren en anderzijds het vroegere gebruik in ere te herstellen.

 

Een beeld van vorig jaar (foto's genomen door Dieter Vanderlinden)