Weet wat je eet … met voedselteams Brakel

03-04-2014 10:51
 
‘De producenten van Voedselteams zijn boeren, telers en ambachtelijke verwerkers. Zij worden geselecteerd op basis van hun ecologische en sociale bedrijfsvoering. Producenten die leveren aan voedselteams letten op de herkomst van hun grondstoffen, het gebruik van meststoffen, het respect voor de biodiversiteit en de goede zorg voor het land, op de verstandige omgang met energie, het beperken van verpakking ….
 
De producenten zijn bij voorkeur biologisch of bio-dynamisch, al heeft het opkleven van labels ook haar beperkingen en zijn ze voor de organisatie geen absolute leidraad.
 
De producenten kiezen er voor om hun verkoop via een korte voedselketen te organiseren. De voordelen hiervan zijn de nadruk op het lokale karakter van de producten, het verhogen van de autonomie in de prijszetting, de transparantie over de herkomst, de beperkte afstand tussen producent en verbruiker.’
 
ook in Brakel
 
De Voedselteams Brakel kennen intussen 18 aangesloten gezinnen. Wat best de moeite is, in vergelijking met Geraardsbergen en Zottegem, met beiden 25. En ook in Ronse wordt weldra een volgende afdeling in de Vlaamse Ardennen opgestart. Rondom onze provinciehoofdstad alleen zijn er al 35 teams. Ze bestellen er, vaak wekelijks maar zonder verplichting, groenten, fruit, zuivel, vlees, …
 
Tijdens de bijeenkomst afgelopen zondag werden ervaringen uitgewisseld. Lokaal verantwoordelijke Elke vroeg  de aanwezigen wat ze al goed vonden en wat nog beter kon.
 
Plaats van afspraak was De Schapenmelkerij in Brakel, één van de lokale leveranciers !
 
De Schapenmelkerij
 
De Schapenmelkerij van Willem en Christa werd in 2009 gestart. Twee jaar later werden er voor ‘t eerst schapen gemolken, in 2012 werd de eerste kaas gemaakt. Intussen hebben eerst Willem, daarna Christa,  hun vorige job opgegeven, en wijden ze hun volledige beroeps-aandacht aan hun mooie bedrijf.
 
De 70 schapen bevallen in drie verschillende groepen, één in januari, één in maart en een laatste groep in juni. Wat noodzakelijk is voor de continue productie het jaar door, omdat de ooien na het lammeren een 5- à 6-tal maanden melk produceren. Die lammertijd is erg intensief. Omdat de lammetjes van de ooien gescheiden worden, moet ze wennen aan de spenen, waardoor ze de melk gevoerd krijgen.
 
Over De Schapenmelkerij valt nog véél meer te vertellen. Zo zetten ze telkens één derde af in respectievelijk de Okay-winkels, de Delhaize (ook in Brakel) en de Oostvlaamse Voedselteams. Waardoor de cirkel weer rond is …