Week van de Valpreventie van 18 tot 24 april

15-04-2016 20:51

Lichaamsbeweging voorkomt valincidenten

Tijdens de Week van de Valpreventie staan in de woonzorgcentra De Populier en Denderoord, en het Lokaal Dienstencentrum de Maretak van het OCMW van Geraardsbergen de beweging van de senioren centraal. ‘De beste remedie om valincidenten te voorkomen is dan ook aan lichaamsbeweging te doen’, zegt voorzitter David Larmuseau.

Van 18 tot 25 april vindt overal in Vlaanderen de Week van de Valpreventie plaats. Het ergo-animatieteam van het OCMW heeft een waaier van activiteiten gepland in haar instellingen.

Lichaamsbeweging vermindert valrisico’s
De rode draad in de waslijst van activiteiten is beweging. Waarom? ‘De beste remedie om valincidenten te voorkomen is lichaamsbeweging’, vertelt OCMW-voorzitter David Larmuseau. ‘Door lichamelijk actief te blijven, onderhouden de senioren beter hun reflexen, spierkracht en coördinatie. Want het stilzitten of inactiviteit vergroten alleen maar het risico op vallen. Door weinig te bewegen, verminderen al vlug de soepelheid en de spierkracht. En na een tijdje gaan bejaarden daardoor trager reageren. Op dat moment kan zelfs een kleine misstap, bijvoorbeeld het wegglijden op een oneffen vloer, een val veroorzaken. Daarbij komt dat lichaamsbeweging de algemene gezondheidstoestand en conditie verbetert.’

Waaier van activiteiten
In het Woonzorgcentrum De Populier vindt een valpreventiedag plaats in samenwerking met de leerlingen van het 5de jaar verzorging van het college, en wordt een zitdansnamiddag ingericht. Elke ochtend helpen acht vrijwilligers bij de ochtendwandeling.
Valbingo, een hindernissenparcours en een bewegingsact op alle afdelingen zijn de ingrediënten van het programma in het woonzorgcentrum Denderoord.
Ook in het Lokaal Dienstencentrum De Maretak staat ochtendwandeling op het programma, waarbij actief gebruik zal worden gemaakt van de Sporthof. Verder vindt op 19 april de start plaats van het petanqueseizoen, naast een sportnamiddag en de grote dansmarathon op 22 april.

Slaappillen
In Vlaanderen is de slogan van de Week van de Valpreventie Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts en apotheker.
‘Dit thema is minder evident voor onze instellingen’, zegt OCMW-voorzitter Larmuseau. Hier moet een link worden gelegd met de huisartsen en die vraagt een specifieke opvolging. Wel worden folders rond het gebruik van slaappillen verspreid en komt dit thema aan bod in de ‘Valquiz’ die wordt georganiseerd in De Maretak en Denderoord.