Walmkebrand programma in Zarlardinge

18-02-2014 11:51
 
Zarlardinge Walmt voor de 1ste keer op zondag 23 februari 2014 om 20 u; aanvang evenement om 19 u met een fakkeltocht.
De dorpsraad Zarlardinge en KVLV-Zarlardinge organiseren in samenwerking met het stadbestuur voor de 1ste keer Walmke Brand in Zarlardinge.
Tot in het midden van de 20ste eeuw was het gebruikelijk dat het vuur van de Tonnekensbrand op de Oudenberg in Geraardsbergen in de omliggende dorpen werd beantwoord met kleinere vuren, het Walmkebrand: buren brachten droog hout en snoeiafval samen op een open plaats en staken het in brand van zodra ze de gloed van de Tonnekensbrand in Geraardsbergen zagen. 
De Brakelse deelgemeente Parike is in deze traditie blijven standhouden en nu slaan ook verenigingen in verschillende Geraardsbergse deelgemeenten de handen in elkaar om het Geraardsbergse vuur de beantwoorden. Deze gemeenten zijn: Viane - Moerbeke - Schendelbeke - Grimminge - Waarbeke Nieuwenhove en tenslotte Zarlardinge. Buiten de grenzen beantwoorden Parike, Deftinge en Galmaarden het vuur.
De hoofddoel van de Walmkebrand is enerzijds het lokaal gemeenschapsgevoel te stimuleren en anderzijds het vroegere gebruik in ere te herstellen.
Als bijlage de uitnodiging en het programma van deze avond.
meer info:
· Bert Vanden Herrewegen 0477 139 377 Bert.Vandenherrewegen@telenet.be
· Danny Timmermans 0495 848 452 DanielDE.Timmermans@mow.vlaanderen.be