Voormalige garage Delannoit onder de sloophamer

11-01-2016 15:23

Maandag zijn de afbraakwerken begonnen van de bandencentrale - garage Delannoit , gelegen aan de Astridlaan. "Een stukje geschiedenis gaat hierbij verloren in Geraardsbergen", zegt voormalig uitbater Stefan Delannoit.

Etienne, de vader van Stefan, begon in 1948 met het herstellen van banden. Hij verplaatste zich hiervoor per fiets en werkte van huis aan huis. In die tijd verwierf hij, samen met zijn broers Cyriel en Edgard, eerder bekendheid in de bokssport. Ze mochten van '45 tot '52 mooie palmaressen op hun naam schrijven.

Met zijn prijzengelden kocht hij samen met zijn vrouw Suzanne De Bodt een stuk grond aan de Astridlaan waar ze dan in 1952 een huis op bouwden. Hij begon er de bandencentrale en garage.

 In 1954 kochten ze een aanpalend stuk grond om er een loods op te bouwen. De bandencentrale was dan één van de eerste in Vlaanderen,  gespecialiseerd in landbouw en transport en dit vooral van het merk Michelin.

Eind jaren 50 werd er een BP station bijgebouwd die vooral door Suzanne en later met de kinderen werd uitgebaat. Etienne was immers dagelijks op de baan. In de garage werkten ondertussen twee knechten, dit tot half jaren 80. 

Door het vroeg overlijden van Etienne's vrouw in 1984 moest hij plichtsbewust de zaak alleen verder uitbaten. 

In 1984 begon Stefan in hetzelfde pand in bijberoep wagens te herstellen en in 1989 als voltijdse zelfstandige. Hij herstelde niet alleen wagens maar verkocht er enkele jaren tweedehandswagens.

In 1996 liet Etienne op 71 jarige leeftijd de bandenzaak over aan zijn zoon Stefan, die er in 1998 een volledig nieuw benzinestation "Gabriels" op bouwde.

Etienne genoot nog enkele jaren van zijn welverdiend pensioen en overleed na een langdurige ziekte in 2005 op 80-jarige leeftijd.

Later werd de woning en een deel van de garage door Stefan en zijn vriendin Annick in 2009 ingericht als stammenee 'De Komlamour'. Achteraan was er tevens een kleine retro feestzaal, dit tot 2013.

Sinds 2014 is 'De Komlamour' gevestigd aan de Vrijheid te Ophasselt. De retro look blijft behouden doordat het koppel heel wat originele elementen recupereerde om de nieuwe zaak aan te kleden, en met succes.

Op de site komt een modern Gabriels benzinestation dat zal bestaan uit 2 eilanden met achteraan een groot debiet station, 17 pompen in totaal.

Het Halifax monument zal blijven maar krijgt wel een andere plaats.

"Ik wil iedereen bedanken die door de jaren heen trouwe klant is gebleven van de bandencentrale en de garage met benzinestation", aldus Stefan Delannoit.