Voorbereiding afschakelplan energieschaarste

27-11-2014 11:45

 

Geraardsbergen is ingedeeld in zone 4 van het afschakelplan van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Dit betekent dat deze winter, bij ernstige schaarste, de elektriciteitstoevoer in onze stad mogelijks gedurende enkele uren bewust afgesloten wordt. Dat vernam u ongetwijfeld al via de pers en de stadsberichten.


De kans dat dit effectief gebeurt is klein. Maar als het toch zover komt, moeten wij optimaal voorbereid zijn.  Meer specifiek wordt gevraagd om de nodige maatregelen te voorzien bij een eventuele stroomonderbreking.
Deze geplande stroomonderbrekingen zullen steeds plaatsvinden tussen 17 en 20 uur en niet langer duren dan 3 uur aaneensluitend.


Hoe zal u van een mogelijke stroomonderbreking op de hoogte gebracht worden?

De procedure gaat als volgt: Elia zal zeven dagen op voorhand op basis van het weerbericht een waarschuwing de wereld insturen.

Via diverse media (pers, radio...) zullen de inwoners hiervan op de hoogte worden gebracht.
Eén dag op voorhand komt er een finale waarschuwing van Elia. Deze zal overgenomen worden in alle media en ook op de stadswebsite www.geraardsbergen.be.


Het stadsbestuur zal zijn infrastructuur (zoals sporthallen, Arjaantheater, Academie, bibliotheek en andere gebouwen) sluiten bij een afschakeling, gebruikers zullen hiervan persoonlijk verwittigd worden door de bevoegde dienst.
Hoe kan u zich hierop voorbereiden? Indien uw vereniging op het moment van een mogelijke afschakeling activiteiten gepland heeft, raden wij aan deze te annuleren. Indien dit moeilijk is (bijvoorbeeld een wedstrijd), kan u eventueel wachten tot de finale waarschuwing de dag voordien om de activiteit definitief af te gelasten.


Indien u eigen infrastructuur heeft, gaat u best na wat de gevolgen kunnen zijn. Zo schakelt u best de gevoelige elektrische apparaten (tv, server, computer) uit om schade te vermijden als gevolg van een te hoge spanning bij een heropstart. Zet u om dezelfde redenen de thermostaat van de centrale verwarming op het minimum. Een diepvries of frigo die goed geïsoleerd is, kan meerdere uren zonder elektriciteit. Telefonie en internet zullen verstoord zijn, een opgeladen GSM zal waarschijnlijk wel functioneren.
Het stadsbestuur heeft een noodplan klaar om alle mogelijke problemen het hoofd te kunnen bieden en op het moment van een afschakeling zal de crisiscel stand-by zijn.


De bevolking wordt opgeroepen om bij een afschakeling niet te panikeren, rustig thuis te blijven en oog te hebben voor kwetsbare buren of naasten.
Wil u meer en specifieke informatie rond energieschaarste en het afschakelplan? De OffjOn campagne, onlangs gelanceerd door de Federale Overheidsdienst Economie, staat garant voor een antwoord op al uw vragen. Op de website https://offon.be wordt u uitgebreid geïnformeerd; via e-mail hello@offon.be of het gratis telefoonnummer 080012033 kan u nog
meer gedetailleerde info verkrijgen.
Voor specifieke vragen aan het stadsbestuur kan u terecht bij de stedelijke ambtenaar noodplanning, Guido De Rycke, 0544344 22, veiligheid@geraardsbergen.be.

 

  • Dagelijks kan u de situatie opvolgen op onze websites : www.deltaradio.be en www.uwnieuws.be
  • rechts onderaan elke website ziet u de actuele toestand van de Elia stroomindicator