Voor het tweede concert in de Anneessensreeks brengt het koor Gaudicanto uit Grimminge het Requiem van Duruflé

09-09-2015 10:34

 

Op zondag 20 september vindt het tweede concert in de Anneessensreeks plaats. In deze reeks van concerten staat het historische Anneessensorgel in de Sint-Bartholomeuskerk centraal. De concertreeks werd in het leven geroepen naar aanleiding van het sanerend herstel van het orgel in 2014.


Na het eerste concert met de Russische organist Daniel Zaretsky zochten we een van de toonaangevende koren uit onze streek aan, het koor Gaudicanto uit Grimminge. Dit vijftigkoppig koor heeft een bijzondere band met de Sint-Bartholomeuskerk en het Anneessensorgel. Niet alleen kon Gaudicanto de jongste tien jaar al heel wat hoogstaande werken uitvoeren in deze kerk, maar bovendien zong het koor in 2013 een benefietconcert (Stemmen voor het orgel) ten voordele van het herstel van het orgel.

 

Het orgel wordt deze keer bespeeld door Peter Strauven, docent aan het Antwerps Muziekconservatorium en organist-titularis van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen, waar hij eveneens een Anneessensorgel bespeelt.

Het koor Gaudicanto brengt naast celliste Liesemarie Beelaerts ook twee vocale solisten mee, mezzosopraan Inez Carsauw en bas-bariton Lieven Termont.

Het geheel staat onder leiding van Marc Gerain, dirigent van Gaudicanto en zelf ook actief bij het Vlaams Radiokoor.

 

In zijn Requiem verwerkte Maurice Duruflé (1902-1986) niet alleen thema's van de bekende gregoriaanse dodenmis maar ook bijna al het andere thematisch materiaal is afkomstig van gregoriaanse gezangen. Toen het werk werd besteld, had Duruflé immers al een aantal schetsen klaar voor een orgelsuite op basis van gregoriaanse thema's. Hij verwerkte deze schetsen in het Requiem, zodat de orgelpartij niet zomaar een begeleiding voor de vocale uitvoerders is maar een veeleisend orgelwerk op zich.

Naast dit Requiem, dat de muzikale hoofdbrok van het concert vormt, staat ook werk van o.m. César Franck en de hedendaagse Noorse componist Ola Gjeilo op het programma. Koor, orgel en soli komen daarbij afwisselend en in diverse combinaties aan bod.
 

Het concert vindt plaats op zondag 20 september om 19 uur in de Sint-Bartholomeuskerk, Markt te Geraardsbergen. Een toegangskaart kost 13 EUR in voorverkoop en 15 EUR aan de kassa. Kaarten zijn te koop via het C.C. De Abdij (054 43 72 61 of www.de-abdij.be), via gaudicanto@gmail.com of 054 58 65 50, of bij de leden van het koor.

 

Dit concert is een gezamenlijk initiatief van het koor Gaudicanto uit Grimminge en de Kerkraad Sint-Bartholomeus, in samenwerking met de Stad Geraardsbergen.

 

Voor inlichtingen: kerkraad.sint-bartholomeus@telenet.be       

Foto koor Gaudicanto © Thierry Van Vreckem