Verbod op sterke drank en glazen flessen voor veiligheid van voetbalsupporters

25-06-2014 18:01

 

Op 17 en 22 juni brachten de voetbalmatchen op het groot scherm op de Markt heel wat supporters op de been. Voor de wedstrijd van donderdag 26 juni en de daaropvolgende match, wordt nog meer volk verwacht. Daarom heeft de burgemeester een aantal veiligheidsmaatregelen specifiek voor de WK-avonden ingevoerd.

Het feit dat mensen samenkomen om te feesten is zeer positief voor het stadsbestuur, de inwoners en de horeca- en nachtwinkeluitbaters in de buurt. Maar het is uitermate belangrijk dat ook de veiligheid van de feestvierders en andere betrokkenen maximaal bewaakt wordt, want anders kan dit feest uitlopen op een fiasco. 

De politie zal op de plaatsen waar de feestvierders zich bevinden extra toezicht en controles houden. Mogelijke incidenten kunnen op die manier snel opgemerkt en aangepakt worden.

Daarnaast is het noodzakelijk om strikte afspraken te maken met supporters, horeca- en nachtwinkeluitbaters.

Daarom werden de volgende veiligheidsmaatregelen genomen die gelden op de avond van een WK match op het groot scherm op de Markt vanaf 18 uur tot 8 uur ’s morgens:

  • Het is verboden sterke drank te verkopen of aan te bieden in horecazaken en nachtwinkels gelegen op de Markt,  Vesten, Brugstraat, Vredestraat, Grotestraat, Oudenaardsestraat, Lessensestraat, Adamstraat en Stationsplein.
  • Voor iedereen die zich op die avonden op de Markt, Vredestraat, Brugstraat of  Stationsplein bevindt, is het ook verboden om glazen flessen of andere glazen recipiënten bij te hebben.
  • In de horecazaken en nachtwinkels op de Markt, Brugstraat en Vredestraat mogen geen dranken in een glazen fles of glas verkocht worden.

"Alvast hartelijk dank aan iedereen die inspanningen doet om er een aangenaam en veilig evenement van te maken, en laten we samen hopen op mooie feestavonden en een prachtig resultaat voor onze Rode Duivels!"

Meer info over het evenement: Brasil 4u

 

Sp.a gemeenteraadslid Bram De Geeter reageert:

"Het stadsbestuur van Geraardsbergen breidt een vervolg aan hun gehekelde maatregel om jeneverkramen te verbieden op de Eerste Toog. Nu gaat de burgemeester nog een stap verder”, zegt sp.a-gemeenteraadslid Bram De Geeter, "Op de dag van de match Zuid-Korea - België mag er geen sterke drank geschonken worden tussen 18u. 's avonds en 8u. 's morgens. Sp.a heeft begrip voor het feit dat men drankmisbruik wil aanpakken, maar hun boodschap is duidelijk: “Als de burgemeester het drankmisbruik in Geraardsbergen wil aanpakken, dat hij het dan écht aanpakt”.
Tijdens de twee afgelopen voetbalfeesten waarop de matchen van de Rode Duivels werden vertoond op groot scherm op de Markt van Geraardsbergen, was er sprake van problemen door alcoholmisbruik, veroorzaakt door een heel kleine fractie van de aanwezigen. 
De burgemeester reageert nu door het schenken van sterke drank te verbieden in horecazaken in het grootste deel van het stadscentrum. Dit verbod geldt niet enkel  in open lucht: cafébazen mogen zelfs in hun eigen zaak tussen 18u. 's avonds en 8u. 's morgens geen sterke drank meer schenken.
In de brief die het stadsbestuur de dag voor de wedstrijd, wat rijkelijk laat is trouwens, liet bedelen, is er sprake van álle horecazaken. Concreet betekent dat dat je geen saké mag drinken na de maaltijd in een Chinees restaurant", stelt De Geeter vast.
Volgens sp.a slaat de burgemeester opnieuw de bal mis met betrekking tot het inperken van het alcoholmisbruik.
Een goed onderbouwd beleid rond alcoholgebruik is overal noodzakelijk, ook in Geraardsbergen. "We betreuren het dat we opnieuw moeten reageren op een flutmaatregel als deze", zegt De Geeter, "vooral omdat de burgemeester ons het – intellectueel erg oneerlijke – verwijt maakt dat we de problematiek zouden onderschatten". Maar volgens sp.a is dat net het punt: "de burgemeester onderschat het probleem als hij meent dat alcoholbeleid inhoudt dat je tweemaal per jaar een soort stunt opvoert door op een bepaald moment sterke drank te verbieden.
"De gevolgen van alcohol zijn veel te groot om alcoholmisbruik te lijf te gaan met dit soort flutmaatregelen", zegt De Geeter. Sp.a meent dat, als je de gevolgen van alcoholmisbruik wil aanpakken, er veel meer structurele en fundamentele maatregelen genomen moeten worden. "Iedere expert alsook elke werknemer in de sociale sector zal je melden dat alcoholmisbruik deel uitmaakt van een cluster van problemen", aldus De Geeter. Volgens hem is het naïef te denken dat het periodiek verbieden van sterke drank enig positief effect kan hebben. 
Sp.a pleit (al maanden) voor een degelijk onderbouwd beleid rond middelengebruik (en dus niet enkel rond alcohol). Deze week nog verwondde een kind zich aan een drugsspuit die ergens in het stadscentrum rondslingerde. "De mensen vragen zich terecht af of de burgemeester wel nog zicht heeft op wat belangrijk is en wat niet", zegt De Geeter. "Zij stellen vast dat het stadsbestuur zich steeds meer beperkt tot maatregelen die men in de volksmond wel eens 'mensenkloterij' pleegt te noemen, terwijl de échte problemen niet worden aangepakt".
De boodschap van sp.a is duidelijk: "Burgemeester, als je het alcoholmisbruik in Geraardsbergen wil aanpakken, pak het dan écht aan!"