Tweede editie BelBos in de Provincie Oost-Vlaanderen groot succes

22-04-2015 20:59

 

De tweede editie van Belbos zit er op. Curieus Oost-Vlaanderen zamelden 2363 gsm’s in. De tweede BelBos editie was dus een kanjer van formaat! Deze opbrengst geven we terug aan de burgers door te investeren in een bos. Eén gsm voor één boom! Zo kunnen we vijf BelBossen planten, een bos in elke Vlaamse provincie. Curieus Oost-Vlaanderen krijgt zo de kans om het Gentbos in Merelbeke uit te breiden met een BelBos. 2363 frisgroene bomen zien hier in november 2015 het levenslicht!

Waarom BelBos? Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle gsm’s gerecycleerd, terwijl deze barstensvol kostbare metalen zitten. Een ton gsm's brengt 300 gram goud op, een ton ruwe gouderts slechts 3 gram. Ruw geschat betekent dit dat er zowat 10 miljoen ongebruikte gsm’s in Vlaamse huiskamers liggen te wachten op een correcte recyclage. Tijd om tot actie over te gaan, dacht Curieus. En dus hebben we voor de tweede keer de grote middelen ingezet. Onze vrijwilligers, in alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel, gingen de voorbije maanden actief op pad om een arsenaal aan prehistorische gsm’s uit de Vlaamse woonkamers te halen. Curieus pakt met deze actie twee maatschappelijke pijnpunten aan: de afvalberg reduceren en de schrale bebossing van het Vlaamse landschap.

Ook in Oost-Vlaanderen werd er gretig ingezameld. Lokale Curieus afdelingen plaatsten op verscheidene locaties een inzamelbox of haalden de gsm's bij de eigenaars thuis op. Maar ook grotere instellingen hielpen mee. De belbox stond opgesteld in het AZ Sint-Lucas te Gent, het ABVV plaatste een box in 20 kantoren , 5 Provinciale domeinen deden mee aan de actie en verschillende Oost-Vlaamse scholen riepen hun leerlingen op hun oude gsm’s te droppen.

Dinsdag 7 april 2015 brachten we de allerlaatste lading gsm’s naar het hergebruikcentrum Den Azalea in Sint-Niklaas. Elk prima werkend toestel krijgt hier een nieuw leven. Alle afgekeurde telefoons worden helemaal ontmanteld en tot op het bot gerecycleerd bij Sims (eerste verwerker) en Umicore (eindverwerker). Curieus kiest heel bewust voor deze partners omdat voor ons een schoon en veilig verwerkingsproces, met maximaal respect voor mens en milieu, voorop staat. Umicore, een Belgisch én internationaal gerespecteerd bedrijf, haalt alle kostbare ertsen als goud, koper, kobalt, coltan... uit de mobieltjes en schenkt het afval een nieuw proper leven.