Twee nieuwe doorgangswoningen OCMW Geraardsbergen.

29-10-2015 11:16

 

Tijdelijke huisvesting in noodgevallen. 
Het OCMW neemt twee nieuwe doorgangswoningen in gebruik. Daardoor verhoogde het aantal naar 9. Die staan voor alle Geraardsbergenaren in noodgevallen ter beschikking voor een tijdelijke opvang. Aan deze dienstverlening bestaat een grote nood. 
De grote brand in de Papiermolenstraat van 17 juli jl. staat nog in het geheugen van velen gegrift. Twee getroffen gezinnen kregen onmiddellijkonderdak in een doorgangswoning van het OCMW. 
Opvang in noodgevallen: het OCMW heeft twee bijkomende doorgangswoningen in gebruik genomen. Daardoor verhoogde dat aantal naar 9. Die staan ter beschikking van de inwoners van de stad voor een tijdelijke herhuisvesting. Wel komen alleen noodgevallen in aanmerking waarbij de bewoners zelf geen schuld treffen bij het feit dat ze dakloos zijn. Voorbeelden van brand, waterschade of ernstige woonschade waarbij er reëel gevaar dreigt. Ook bij familiaal geweld kan één van de partners in een doorgangswoning terecht.

Tijdelijke oplossing: 

Dit is een directe maatschappelijke dienstverlening aan de bevolking. Het Sociaal Comité van het OCMW staat in voor de toewijzing. De bewoners mogen vier maanden in een doorgangswoning blijven. En die termijn kan eenmalig nogmaals vier maanden worden verlengd. Ondertussen wordt er gezocht naar een duurzame en definitieve oplossing. De bewoners van een doorgangswoning worden ook ingeschreven voor een huurwoning via het Sociaal Verhuur Kantoor. De bewoners betalen maandelijks een vergoeding in verhouding tot de gezinssamenstelling. Dit is geen huurgeld benadrukt OCMW voorzitter David Larmuseau. Bij de doorgangswoningen staat de dienstverlening centraal en die valt buiten de huurwetgeving.
Het OCMW vervult een voorbeeldfunctie. Dit project bewijst elke dag zijn nut en de vraag is groter dan het aanbod.