Terug naar school - tips van de lokale Politie

02-09-2017 10:47

Het is weer zover. Na een deugddoende vakantie staat het schooljaar weer voor de deur!

Aangezien verkeersveiligheid inzake uw kinderen voor ons en ook voor u een bekommernis is, wensen wij u graag via dit schrijven een aantal tips aan te reiken om het brengen en afhalen van uw kinderen op een vlotte en veilige manier te laten verlopen.

De meeste scholen hebben een gemachtigde opzichter die u en uw kinderen helpen bij het oversteken, zij volgden hiertoe bij ons een intensieve opleiding en zetten zich vrijwillig in voor de veiligheid van de leerlingen en ouders.

Bij het oversteken, gebruik het zebrapad en volg de aanwijzingen van de gemachtigde opzichter op. De aanwijzingen van de gemachtigde opzichter volg je eveneens op als je met de fiets of met de auto langsrijdt.

Wenst u nog meer tips….

Voor het vertrek:

Tracht rust in te bouwen tijdens de soms ontzettend drukke ochtenden, zet alles 's avonds klaar en vertrek op tijd, zo hoeft u niet overhaast naar de schoolomgeving te rijden.

Met de wagen:

  • Zorg dat uw kind altijd de veiligheidsgordel draagt en geef vooral het goede voorbeeld!
  • In- en uitstappen gebeurt aan de kant van de school op het voetpad.
  • Wees sportief en parkeer reglementair, probeer hierbij om iets verder dan de schoolomgeving te parkeren, hierdoor zorg je voor rust en een grotere veiligheid aan de schoolpoort.
  • Carpoolen met kinderen in de buurt zorgt ervoor dat er minder wagens aan de schoolomgeving geparkeerd staan of langsrijden, zowel U als andere ouders doen hierbij winst op de drukke ochtenden!
  • Pas uw snelheid aan in de schoolomgeving.

Te voet / met de fiets:

  • Uw kind is het belangrijkste wat er bestaat, zorg dan ook dat ze gezien worden! Hierbij kan je kiezen voor een opvallende, kleurrijke jas - fluorescerende strips op de boekentas, verlichting die opvalt, fluorescerende hesjes,…
  • Leer uw kind om zelfstandig te stappen of fietsen, kijk toe vanop een afstand of laat ze toe zelf initiatief te nemen om over te steken. Start een fietsteam of een stapteam op met kinderen in de buurt.
  • Uw kind is vanaf 10 jaar in staat om alleen in het verkeer te fietsen, ervaring met u aan hun zijde is uiteraard een belangrijke factor. De kortste weg is niet altijd de veiligste, soms is een omweggetje wat tijdsverlies maar winst met het oog op veiligheid.
  • Een helm kan uw kind zijn/haar leven redden.

Samen werken we aan een veilige schoolomgeving!!!

(Lokale Politie Brakel)