Succesvolle klimaatactie op de Oudenberg in Geraardsbergen

29-11-2015 20:34

 

Een zeventigtal mensen gaven zondagmiddag in Geraardsbergen op de Oudenberg een sterk signaal naar de politieke leiders: maak nu eens dringend werk van een sterk, sociaal rechtvaardig klimaatakkoord.

 

“We hadden op dit moment liever met 500.000 mensen in Parijs gestaan, of met 10.000 in Oostende. Maar dat we hier vandaag met 70 mensen op de Oudenberg in Geraardsbergen staan, is ook best een straf signaal”, sprak Tom Minjauw van PVDA Geraardsbergen, de aanwezigen toe.

Opvallende aanwezigen waren de vier Geraardsbergse fietsers die de afgelopen dagen naar Parijs fietsten. Bij hun thuiskomst reden ze nog eens de Muur van Geraardsbergen op voor de klimaatactie. De vier helden kregen van PVDA Geraardsbergen een welverdiend bloemetje.

De geplande grote klimaatmars in Oostende mocht op 29 november niet doorgaan omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Daarom vroeg Climate Express, de organisatie die al 10.000 Belgen warm had gemaakt om vandaag naar Parijs te gaan, om overal in het land lokaal actie te voeren op een “veilige” plek. “En waar kunnen we dan beter staan dan op de Oudenberg?”, aldus Lydia Imbo, eveneens van PVDA Geraardsbergen. “Van hier zien we de vijand goed komen. Bovendien staan we hier ook het veiligst als de zeespiegel begint te stijgen.”

“En we staan hier niet alleen. Vandaag komen overal ter wereld mensen op straat voor een rechtvaardig klimaatakkoord. Door de aanslagen in Parijs kon het daar niet doorgaan, maar via de sociale media en de hashtag #WeAreMarching zijn we toch allemaal met elkaar verbonden.”

De nood is hoog en het wordt tijd dat de politiek in beweging komt. “Onze democratisch verkozenen zetten de alarmkreten van het klimaat niet om in daadkrachtig beleid. En in België hebben we daarbij nog de gênante situatie dat we vier klimaatministers hebben, die er onderling al niet in slagen om afspraken te maken”, aldus Tom Minjauw.  

“Het is dan ook niet voor niks dat we hier staan. Er moet een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord komen, met bindende ambitieuze doelstellingen. Waarbij de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen. En daar zullen wij voor blijven strijden. Vandaag in Geraardsbergen. Volgende week, op zondag 6 december, tijdens de grote klimaatmars in Oostende. En nog tot zolang het nodig is. #WeAreMarching en wij zijn #niettestoppen.”

Foto's:

- Zeventig mensen op de Oudenberg pleiten voor een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord

- Vier mensen die van Geraardsbergen naar Parijs fietsten werden bij hun thuiskomst door PVDA Geraardsbergen in de bloemetjes gezet