Stroomonderbreking en afschakelplan Elia

09-09-2014 10:53

 

Geraardsbergen is ingedeeld in zone 4 van het afschakelplan van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Dit betekent dat deze winter, bij ernstige schaarste, de elektriciteitstoevoer gedurende enkele uren afgesloten kan worden. Maar wel enkel nadat eerst overal te lande de regio's in categorie zes en vijf afgekoppeld zijn. Dit gecontroleerd uitschakelen van de stroom in een bepaald gebied (brown-out), moet een algemene uitval van het gehele net voorkomen (black-out).

De kans dat de elektriciteit in Geraardsbergen effectief afgesloten wordt, is klein. In eerste instantie zal Elia er natuurlijk alles aan doen om de nodige productiecapaciteit te voorzien. Tegelijk worden gebruikers opgeroepen om op bepaalde tijdstippen minder energie te gebruiken. Indien deze maatregelen niet voldoende zouden blijken, kan Elia bepaalde grote afnemers voor beperkte tijd afkoppelen van het net. 

 

Pas wanneer ook dit niet voldoet, kan de minister beslissen om het afschakelplan voor de distributienetbeheerders op te starten. In dit geval wordt eerst zone 6 afgeschakeld. Dringt een nieuwe afschakeling zich enige tijd later weer op, dan is zone 5 aan de beurt en pas daarna zone 4, de zone waartoe Geraardsbergen behoort.

 

Deze geplande stroomonderbrekingen zullen steeds plaatsvinden tussen 17 uur en 20 uur en nooit langer duren dan 3 uur aaneensluitend.

Hoe zal u daarvan op de hoogte worden gebracht? De procedure gaat als volgt: Elia zal zeven dagen op voorhand op basis van het weerbericht een waarschuwing de wereld insturen. Eén dag op voorhand komt er een finale waarschuwing. Het stadsbestuur zal deze info via de website, Facebook, Twitter en de stadsberichten in de Streekkrant verspreiden. Maar ook de nationale pers (radio, tv, kranten), zullen deze aankondigingen van Elia melden. Meer info over de gevolgen van elektriciteitsuitval zal u via alle mogelijke kanalen ontvangen.

Hoe kan u zich hierop voorbereiden ? Drie uur zonder elektriciteit is overbrugbaar voor een normaal gezin. Een diepvries of frigo die goed geïsoleerd is, kan meerdere uren zonder elektriciteit. Het gebruik van elektrische apparaten kan uitgesteld worden. Omdat ook de verwarming zal uitvallen, zal iedereen hiervoor wel zijn voorzorgen moeten nemen, maar extra kledij kan al veel oplossen. Telefonie en internet zullen verstoord zijn, een opgeladen GSM zal waarschijnlijk wel functioneren.

Het stadsbestuur heeft een noodplan klaar om alle mogelijks te voorziene problemen het hoofd te kunnen bieden en de crisiscel zal standby zijn. Aan de bevolking wordt gevraagd bij een mogelijke brown-out niet te  panikeren, rustig thuis te blijven en oog te hebben voor kwetsbare buren of naasten.

Contact: Ambtenaar noodplanning, 054 43 44 22, veiligheid@geraardsbergen.be