Streekmotor23 wordt drijvende kracht in Zuid-Oost-Vlaanderen

02-05-2017 14:39

Nieuw Streekfonds brengt inwoners en bedrijven samen voor hun streek

Op 2 mei 2017 vond de lancering van Streekmotor23 plaats in Vakantiehuis De Kleppe in Brakel. Streekmotor23 is een Streekfonds zoals er in West-Vlaanderen en Limburg al meer dan tien jaar één bestaat. Via deze Streekfondsen zamelen inwoners en bedrijven geld in en steunen ze lokale initiatieven die mens en omgeving ten goede komen. De ambitie van Streekmotor 23 is duidelijk: een motor zijn voor de samenleving in de 23 gemeenten van Vlaamse Ardennen en Denderstreek.

€1 + €1 = €2

Streekmotor23 selecteerde al vijf lokale pilootprojecten. De initiatiefnemers halen zelf de helft van de nodige financiering op. Ze gebruiken hiervoor het crowd fundingplatform op de website van Streekmotor23. Streekmotor23 verdubbelt het opgehaalde bedrag met middelen uit het fonds, in de eerste plaats van lokale bedrijven. De eerste twee projecten hebben net hun crowdfunding succesvol afgerond. Leefboerderij De Kanteling (Herzele) en Vakantiehuis De Kleppe (Brakel) haalden elk meer dan €5.000 op voor hun projecten ‘Buitengewoon fruitig’ en ‘Dieren doen wonderen’. Streekmotor23 verdubbelt dus deze bedragen. Binnenkort starten de drie volgende projecten hun crowd funding: een elektrische rolstoelfiets in Gavere, een sociale moestuin in Geraardsbergen en een beweegtuin voor ouderen en mensen met een beperking in Wortegem-Petegem.

Uw idee voor de streek?

Streekmotor23 roept inwoners en bedrijven op om te investeren in de eigen streek. Zij zijn de drijvende kracht. Iedereen kan iets bijdragen: een projectidee bedenken en insturen, een gift doen, of als onderneming partner worden van het Streekfonds. Individuen of organisaties met een idee dat de streek ten goede komt, kunnen het indienen vanaf oktober. Meer info.

Gouverneur op kop

Streekmotor23 wordt geleid door een bestuurscomité, met gouverneur Jan Briers als voorzitter. “Vlaanderen is één van Europa's rijkste regio’s en gelukkig ook één van Europa’s warmste regio’s. Meer dan een miljoen mensen doen namelijk al eens vrijwilligerswerk. Ook in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het is hartverwarmend te zien dat er bijzonder veel uitzonderlijke projecten zijn, die zich inzetten om mensen te helpen. Het is goed leven én werken in De Vlaamse Ardennen en het Denderland, daar ben ik van overtuigd,” aldus een trotse voorzitter. Verder zetelen hierin een aantal ondernemers uit de regio en de oprichters van het fonds. De burgemeesters ondersteunen het streekfonds en nemen het als ambassadeur of als peter op voor het project in hun gemeente. Streekmotor23 is ondergebracht onder de Koning Boudewijnstichting. Streekmotor23 is een initiatief van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Toerisme Vlaamse Ardennen en Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen en werd mede mogelijk gemaakt door Provincie Oost-Vlaanderen en KBC.

Meer informatie

Stefanie Albers, coördinator Streekmotor23, 0478 99 01 97.

Jan Briers, voorzitter bestuurscomité, te contacteren via Ellen De Blende, raadgever communicatie gouverneur Briers, 0475 52 28 65.

(Prov O-Vl)