Standbeeld als ode aan de verdwenen kartonfabriek Fontaine

12-07-2015 11:31

 

Zaterdag onthulde de dorpsraad van Goerferdinge  samen met het stadsbestuur een monument als ode aan de voormalige kartonfabriek Fontaine. Het kunstwerk,  een twee meter hoge boor en laatste nog resterende stuk gereedschap uit de fabriek, werd geplaatst  op de hoek van de Gemeentestraat en de Duitsenbroekstraat.

In zijn speech vermeldde Albert Fontain dat de papier- en kartonfabriek Fontaine ooit de grootste werkgever van het dorp was.  Al sedert de middeleeuwen stond er aan de fabriekssite een molen en deze werd vanaf 1863 ingeschakeld voor het vervaardigen van papier. Later werd er ook karton gefabriceerd.  De fabriek draaide tot 1981 en er werden kartonnen zakken vervaardigd. De opkomst van de pvc verpakkingen betekende de teloorgang van de fabriek.

De dorpsraad van haalt nu die streekgebonden nijverheidsgeschiedenis vanonder het stof door het plaatsen van dit opvallend beeld. Het is een antieke kolomboor van twee meter hoog. Chris De Nooze, voorzitter van de dorpsraad, kreeg het werktuig van eigenaar Albert Fontaine . Het monument is een eerbetoon aan deze verdwenen industrietak die jarenlang  een begrip was in het dorp.

De dorpsraad maakt tevens plannen voor nog meer beelden in het dorp te plaatsen en dit kan dan  de aanzet vormen voor een monumentenroute in Goeferdinge.

 

Bron : 9500news