Specialisten boeien op infoavond over vluchtelingen

30-10-2015 10:45

 

“Niet de vluchtelingen bedreigen de sociale zekerheid, maar wel de afbraakpolitiek van de regeringen.” Dat was de conclusie van de infoavond die de Partij Van De Arbeid op donderdag 29 oktober organiseerde in Geraardsbergen. Een veertigtal geïnteresseerden beleefden een boeiende avond.

“Over vluchtelingen wordt veel gepraat. Wij willen de mensen informatie aanreiken, zodat ze zelf een mening kunnen vormen”, sprak Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen bij het begin van de infoavond. “Want helaas stellen we vast dat heel wat politici een negatief beeld ophangen van vluchtelingen. Kijken we maar naar die burgemeester van Koksijde, die een gevangenisregime installeerde in het opvangcentrum. Alsof het criminelen zijn. We mogen de moeilijkheden niet ontkennen, maar wat we nu zien gebeuren, is dat de toon van het debat verhardt en dat angst en verdeeldheid worden gecreëerd.”

De plaatselijke PVDA-afdeling had drie sprekers uitgenodigd. Als eerste kwam Amir Hoessein Jafari aan de beurt. Zijn familie vluchtte voor de oorlog in Afghanistan en belandde zeven jaar geleden in Geraardsbergen. Hij vertelde over zijn vlucht, waarbij hij het publiek stil kreeg met het verhaal van zijn overtocht van de Middellandse Zee, in een gammel bootje zoals we er in de media af en toe zien aanspoelen. Jafari, die ook vertelde over de solidariteit die hij in ons land ervaren heeft, is van plan na zijn studies terug te keren naar Afghanistan om daar het lot van zijn vroegere landgenoten te verbeteren.

Dirk Adriaensens, zelf afkomstig uit Geraardsbergen, kent de situatie in het Midden-Oosten op zijn duimpje. Hij legde uit hoe de huidige chaos in het Midden-Oosten is ontstaan en hoe terreurgroep IS is kunnen groeien mede dankzij de westerse interventies in de regio. Hij reikte ook oplossingen aan voor een actieve vredespolitiek: stop de uitvoer van wapens naar het Midden-Oosten, leg IS financieel droog en investeer in diplomatie in plaats van in bommen.

Als laatste spreker kwam Ivo Flachet aan het woord. Hij is als advocaat gespecialiseerd in vluchtelingenzaken en antwoordde met cijfers op enkele veelgestelde vragen over de vluchtelingencrisis. Zo wist hij dat de opvang van vluchtelingen in 2014 300 miljoen euro kostte, een flink bedrag, maar toch relatief klein als je weet dat de huidige federale regering in augustus alleen al 2 miljard snoeide in de sociale zekerheid. Bovendien denkt de regering hard na over de aankoop van gevechtsvliegtuigen die … 6 miljard zullen kosten. Flachet hekelde ook dat armen van bij ons worden uitgespeeld tegen vluchtelingen. “Het probleem zijn niet de vluchtelingen, maar het feit dat de sociale voorzieningen voor iederéén worden afgebouwd.”

“De PVDA wilde feiten, cijfers en rationele argumenten aanbrengen en dat is op deze infoavond meer dan gelukt”, blikt Lydia Imbo tevreden terug.