sp.a vraagt extra inspanningen op vlak van integratie

09-11-2015 11:24

 

Afgelopen weken en maanden zijn de beelden van de vluchtelingenstoom prominent aanwezig in het nieuws. Ouders met hun kinderen, senioren en alleenstaanden op de vlucht voor de oorlog in hun land. Gezinnen die alles achterlaten en alles op het spel moeten zetten om toch maar een veilige omgeving voor hun kinderen en hun familie te vinden. In september alleen waren er 5512 asielaanvragen in België, een stijging van een kleine 20% t.o.v. van vorige maand.

 

Het hoge aantal asielaanvragen plaatst alle beleidsniveaus voor verschillende uitdagingen. Dit weekend gaf staatssecretaris Theo Francken (NVA) aan dat hij in opdracht dat premier Charles Michel volop bezig is met de opmaak van een verplicht spreidingsplan. Tegen begin december gaf de staatssecretaris aan dat hij klaar wil zijn met het spreidingplan.

 

Verschillende steden en gemeenten hebben niet gewacht op dit verplicht spreidingsplan, maar gingen al aan de slag om de nodige voorbereidingen te treffen. Een task-force werd opgericht om te bekijken hoe men een antwoord op de komende uitdagingen kon vinden. Gemeenteraadslid Emma Van der Maelen vraagt op de komende gemeenteraad een stand van zaken van de reeds geleverde inspanningen van het stadsbestuur.

 

‘Nadat de oorlogsvluchtelingen na aankomst stilaan terug op hun positieven gekomen zijn zal het belangrijk zijn dat deze gezinnen beginnen aan hun integratie’ zegt Emma Van der Maelen.

Het zal essentieel zijn dat ze hun weg leren vinden in onze gebruiken en gewoonten, dat de kinderen naar school gaan en dat de volwassenen starten met Nederlandse les’. In kortrijk wil men extra inzetten op dit integratieproces en heeft men een ‘buddy-werking’ opgericht. De stad wil er alles aan doen om de nieuwe inwoners op hun gemak te doen voelen en hen op weg te helpen. Voor elk nieuw gezin gaat Kortrijk op zoek naar een buddy-gezin.

 

Dit project loopt al enkele weken en werpt nu al de eerste positieve vruchten af. De voorbije weken werd er intens gewerkt aan de screening en matching van de gezinnen. Na de koppeling worden de gezinnen met elkaar in contact gebracht. Dit natuurlijk onder begeleiding. Vervolgens heeft het buddygezin regelmatig contact met het vluchtelingengezin, kijken ze waar ze kunnen helpen of gaan samen eens op pad. Het gaat vaak om kleine, maar essentiële dingen: eens binnenspringen om een praatje te maken, een uitstapje samen me de kinderen naar de speeltuin, …

 

Zo zorgen de buddygezinnen er mee voor dat de nieuwkomers een warm welkom krijgen en zich sneller thuis voelen en natuurlijk sneller hun weg vinden.  Gemeenteraadslid Emma Van der Maelen is vragende partij om ook in Geraardsbergen een gelijkaardige werking op te zetten. Komende gemeenteraad zal ze deze vraag dan ook stellen aan het stadsbestuur.