SP.a Geraardsbergen wil eenmalige startpremie voor onthaalouders

23-12-2014 14:34

 Patrick Flamez

 

Met het nieuwe decreet inzake vergunning en subsidiëring van onthaalouders blijven voortaan nog slechts 2 vormen van opvang over. De grote groepsverblijven en de kleinere verblijven tot 8 kinderen. Door de verstrenging van de regulering worden deze onthaalouders ook vaak gedwongen tot extra kosten en/of bijkomende investeringen.

Daarom stelt SP.a Geraardsbergen voor om een éénmalige startpremie te voorzien van 50 euro per kind, met een maximum van 250 euro per onthaalgezin. Deze premie kan startende onthaalouders helpen bij de aanschaf van kinderbedjes, luierkussens, speelgoed enz.. 

De reeds bestaande onthaalouders zouden eveneens eenmalig een identieke premie krijgen. Die kan gebruikt worden om nieuw materieel aan te schaffen.

"In vele gemeenten krijgen de onthaalouders logistieke en/of financiële ondersteuning. In Geraardsbergen is dit beperkt tot de 15 euro korting op de gezinsbelasting", zegt gemeenteraadslid Patrick Flamez. 

Bovendien wil SP.a de onthaalgezinnen die op jaarbasis massa’s luiers te verwerken krijgen een vrijstelling geven op de gezinsbelasting.

 

Momenteel zijn er in Geraardsbergen een 40-tal onthaalouders.

De jaarlijkse totaalkost zou dus 40 x 50 euro = 2.000 euro bedragen. Een peulschil voor de stad volgens Flamez.

"De éénmalige premie  zou  40 x 250 = 10.000 euro  kosten. Ook dit is voor het stadsbudget een verwaarloosbaar bedrag, maar voor de onthaalmoeders zou dit echter  zeer welkom zijn. "

 

1e schepen Fernand Van Trimpont verkiest een blijvende structurele ondersteuning voor de onthaalouders, in plaats van een éénmalige premie toe te kennen.

 Fernand Van Trimpont

 

"Het stadsbestuur levert wel degelijk inspanningen rond kinderopvang, en dit in budgettair moeilijke tijden", zegt Van Trimpont.

"Zo herstartte ik het vormingsaanbod voor onthaalouders. Met een jaarlijkse vorming, die aansluit op de beleidsdoelstellingen van de stad, willen we onthaalouders inhoudelijk ondersteunen. 

 

Omdat spelen noodzakelijk is voor de ontwikkeling van verstand, taal, motoriek en gedrag van jonge kinderen, en omdat speelgoed duur is werd, i.s.m. het OCMW, een spelotheek opgericht. Op die manier kunnen onthaalouders beschikken over een brede waaier aan waardevol educatief spel- en leermateriaal.

 

We zullen ook investeren in de oprichting van het Huis van het kind en de oprichting van een lokaal loket kinderopvang, waar startende onthaalouders onmiddellijk hun aanbod kunnen kenbaar maken, en zo snel gekend zijn bij de jonge gezinnen.
 

De voorbije jaren werd er heel sterk geïnvesteerd in de lokalen van de buitenschoolse kinderopvang en het kinderdagverblijf, zodat deze opnieuw in orde zijn met de wettelijke voorschriften."

 

Deze nieuwe waaier aan blijvende structurele maatregelen zouden volgens de 1e schepen meer uitkomst bieden dan het toekennen van een eenmalige premie.