Schrijf mee geschiedenis

01-07-2015 15:59

Op 9 juli bent u, met uw kinderen, van harte welkom in de Brakelse brandweerkazerne. En in die van Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Geraardsbergen.

Wat is de Last Post ?

De Mensenpoort, of The Menin Gate Memorial to the Missing, verzamelt de namen van 54.897 gesneuvelden uit de voormalige Commonwealth, wiens lichamen nooit teruggevonden zijn. De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde.

Sinds 1928

Zo lang al organiseert The Last Post Association (LPA) in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Mensenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944). De LPA stelt zich tot doel deze traditie eeuwig in stand te houden.

Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen deze vrijwilligers elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. Het is een traditie dat de klaroeners van de LPA gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en dus ook het brandweeruniform dragen.

Dit inspireerde intendant Wim Opbrouck tot het schrijven van de ‘Ode aan de Ode’ en de oproep tot participatie van brandweerkazernes en andere sociale organisaties via sociale media. Hij zal deze ode uitspreken vlak voor de 30.000ste Last Post Ceremonie.

Bron : www.tbrakelt.be