Wereldeerstehulpdag bij Rode Kruis afdeling Geraardsbergen

13-09-2015 09:36

De Geraardsbergse afdeling van Rode Kruis-Vlaanderen verwelkomde op 12 september, Wereldeerstehulpdag, het grote publiek en de eigen vrijwilligers in het Rode Kruislokaal in de Majoor Van Lierdelaan. Op het programma stonden een opfrissingscursus eerste hulp, de brevetuitreiking voor de eerstehulpcursisten van de laatste twee basiscursussen, het jeugdlokaal en het resultaat van de 14-daagse stickerverkoop.

Grote interesse voor hulpverlening

Elk jaar, op de tweede zaterdag van september, vindt de Wereldeerstehulpdag plaats. Dit initiatief van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) wil het belang van eerste hulp in de kijker zetten.

Ook Rode Kruis-Geraardsbergen organiseerde een gratis opfrissingcursus eerste hulp. Mensen die in het verleden een eerstehulpcursus hadden gevolgd, konden op drie uur tijd hun kennis actualiseren.

De afdeling registreerde 20 inschrijvingen. De eigen hulpdienstvrijwilligers kregen een aangepast programma voorgeschoteld.

Afdeling Geraardsbergen organiseert jaarlijks twee basiscursussen eerste hulp. 

Voorzitter Kris Beernaert: "Wij hebben 30 brevetten uitgereikt aan de cursisten van de laatste twee basiscursussen.

Ook de cursus die start in de tweede helft van september zit al bijna vol. Wij merken in onze regio dat Rode Kruis helpt helpen geen vage slagzin is."

Jeugd Rode Kruislokaal

De afdeling heeft sinds 2009 een jeugdkern. Jeugd Rode Kruis-Geraardsbergen is toegankelijk voor een breed doelpubliek van 6 tot 16 jaar, en brengt kinderen en jongeren in hun vrije tijd op een leerrijke en plezierige manier in contact met de waarden en activiteiten van het Rode Kruis.

Jeugd Rode Kruis-Geraardsbergen werd intussen erkend als Geraardsbergse jeugdbeweging. Met geld van het Geraardsbergse infrastructuurfonds werden de voorbije weken verfraaiingswerken uitgevoerd aan het jeugdlokaal, om de leden nog beter te verwelkomen.

5000 stickers verkocht

In 2014 verkochten de enthousiaste vrijwilligers 4.201 stickers, in 2015 haalden ze de kaap van 5.000 stuks, met Wickie de Viking. De verkopers vatten post op kruispunten en aan de uitgang van supermarkten, in duidelijk herkenbare fluohesjes of andere opvallende veiligheidskledij.

De jaarlijkse stickerverkoop is de belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale Rode Kruisafdeling.

Verantwoordelijke Communicatie & Werving Jimmy Somers: "Zowel de koper als de verkoper kan erop vertrouwen dat de opbrengt van de stickerverkoop tastbaar en zichtbaar terugkeert naar het eigen werkgebied van Geraardsbergen en Lierde. 

Iedere euro die wij ontvangen wordt op een transparante en verantwoorde manier gebruikt voor noodzakelijke investeringen."

Rode Kruis-Geraardsbergen kocht in juni een tweedehands ziekenwagen aan, van een West-Vlaamse afdeling. Het voertuig is in zeer goede staat, volledig operationeel, en wordt wekelijks ingezet door de hulpdienst. 

Diezelfde hulpdienst kan voor de preventieve diensten nu ook een beroep doen op een nieuwe tent en een extra AED-toestel. 

De uitleendienst voegde een nieuw elektrisch bed aan het aan het aanbod toe.

"Deze investering van in totaal 23.000 euro kadert in ons project om de dienstverlening van Rode Kruis-Geraardsbergen nog te verruimen en te verbeteren", stelt Kris Beernaert. "Wij bedanken onze stickerverkopers en onze inwoners die met volle overtuiging die 5 euro betaalden. Zij financieren

rechtstreeks onze dagelijkse werking."