Recupel on Tour, intercommunale ILVA en de Kringwinkel zamelen in Geraardsbergen oude elektro-apparaten in

13-11-2014 10:35

 

Recupel zamelt oud elektro in tijdens ‘Recupel on Tour’. De roadshow doorheen België wordt na het grote succes van vorig jaar opnieuw georganiseerd! Recupel on Tour sensibiliseert consumenten rond het correct afdanken van oud elektro en biedt hen meteen de mogelijkheid hun elektro-toestellen gratis in te leveren. Het initiatief is een nauwe samenwerking van Recupel, de verschillende afvalintercommunales en De Kringwinkels. Op 24 november komt de roadshow naar Geraardsbergen (aan de Sasweg, t.h.v. ophaalbrug Dender, van 8u tot 13u). Tijdens Recupel on Tour kan iedereen zijn elektro-afval inleveren, zodat Recupel dit kan recycleren.

Het is voor de consument nog vaak onduidelijk waar elektro-afval kan worden ingeleverd, want jaarlijks komt er zo’n 1,5 kg per inwoner in de huisvuilzak terecht. Vooral kleine toestellen, zoals zakrekenmachines, mobiele telefoons, afstandsbedieningen, elektrische tandenborstels, laders en computeraccessoires raken tussen het huishoudelijk restafval verzeild waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de herbruikbare grondstoffen verloren gaan. Recupel lanceert een reeks initiatieven –waaronder Recupel on Tour- die het voor de consument eenvoudiger maken om oude elektro-toestellen in te leveren voor recyclage.

Met het concept Recupel On Tour schept Recupel op een interactieve en speelse wijze meer duidelijkheid over waar afgedankte elektrische of elektronische apparaten (AEEA) ingeleverd kunnen worden. Deze toestellen bevatten immers veel nuttige grondstoffen die na verwerking herbruikbaar zijn.

Recupel stelt vast dat afgedankte elektro-apparaten nog te weinig in de correcte inzamelpunten zoals het recyclagepark of de detailhandel terechtkomen. Via Recupel on Tour wordt er uitzonderlijk een inzamelpunt opgesteld in Geraardsbergen. Daar kunnen alle buurtbewoners meteen oude en of defecte toestellen afgeven en bijleren welke oude toestellen vaak in huis blijven liggen.

“Er worden ook vaak toestellen afgedankt die eigenlijk niet defect en nog herstelbaar zijn”, zegt Tim Wagendorp van KOMOSIE, de koepel die De Kringwinkels vertegenwoordigt. “Onze mensen zullen op 24 november aanwezig zijn om meteen te beoordelen of de ingeleverde toestellen nog functioneren. Apparaten die het nog prima doen en die vakkundig hersteld kunnen worden, krijgen een tweede leven via De Kringwinkels. Zo zijn de mensen meteen zeker dat hun toestellen in goede handen terecht komen.”

Recupel kondigt de actie aan via een mailing. Deze mailing bevat een leaflet met praktische informatie en een handige checklist die oplijst welke mogelijke toestellen ingeleverd kunnen worden. Bovendien wordt de actie ondersteund via regionale televisie. Voor meer informatie over Recupel on Tour en AEEA kan je terecht op de website www.recupel.be/inzamelactie.

Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.