Rebus en de Dag van de trage wegen in Geraardsbergen

22-10-2014 10:31

 

Betere buurtwegen voor iedereen

Waarom is het nodig dat er een dag van de trage wegen of buurtwegen wordt georganiseerd? 195 initiatieven in Vlaanderen, vorige zondag wijzen op een aanslepend probleem dat trage wegen en stappers nog altijd niet overal ernstig worden genomen.

In Geraardsbergen stapten de Giesbaargske Koleuren gazette en bewegingsproject Rebus in de vallei van de Dender.

 

Nog steeds bedreigde wegen

Rebus stapte het nieuwe zelf gemaaide Tweesporenbospad in. Dat is de weg die de Kruisveldekensstraat (Overboelare) verbindt met het Denderjaagpad via het ‘holleke’, de enige spoorwegtunnel aan de Fabriekstraat. De Kruisveldekensstraat wordt aan de Majoor Van Lierdelaan aangeduid als een doodlopende straat met doorgang( !) voor stappers en trappers. Het gebeurt helaas wel meer dat stappers en trappers niet worden geïnformeerd en respectloos worden behandeld. Onlangs werd het wandelnetwerk Pajottenland ingestapt. Maar in Geraardsbergen zijn op minstens drie plaatsen de voorgestelde trajecten niet eens toegankelijk.

 

Buurtwegen tussen buurtgemeenten

Rebus bleef intussen niet stil zitten. Twee jaar terug werd een wandelparcours gemaaid aan het Bleekbos en Bleekweide. Achter de serviceflats Maretak kwam er een mooi, zelf gemaaid  wandelpad, door een mooie veelkleurige bosomgeving. Het bijkomend stukje wandelpad aan de Kruisveldekensstraat geeft aan dat er mooie stapmogelijkheden zijn in de Dendervallei. Want ook verderop naar de taalgrens zorgde Natuurpunt voor mooie natuur en een wandelpad. In oostelijke richting kan het ook mogelijk worden dat men vanuit het stadscentrum kan stappen, richting Zandbergen. Rebus wil samen met Natuurpunt en de Padstappers dat meer buurtwegen zorgen voor goeie verbindingen tussen alle buurten en gemeenten.

Buurtwegen zijn een goede zaak voor veilige verplaatsingen, de gezondheid, de natuur, de sociale samenhang en de totale ontwikkeling van stad en streek.

 

Ook meestappen?

Rebus ondersteunt en verzekert buitensporten: stappen, lopen, fietsen.

Iedere zondag wordt er zekert gestapt in Geraardsbergen of omgeving. Zondag 26 oktober wordt om 10 uur gestart aan de Permanensje op de Markt.

Meer info ? armand.matthijs@skynet.be of www.gerebus.be