PVDA organiseert in Geraardsbergen infoavond over vluchtelingencrisis

28-10-2015 10:24

 

De PVDA-afdeling van Geraardsbergen-Brakel-Lierde organiseert op donderdag 29 oktober een infoavond over de vluchtelingencrisis. Bedoeling van de infoavond is een antwoord te geven op de vragen waar heel wat mensen mee zitten. “Waarom vluchten zoveel mensen en riskeren ze hun leven?”, “Zet deze vluchtelingencrisis onze sociale zekerheid onder druk?”, “Kan België deze mensen wel opvangen?”, “Zijn het gelukzoekers of vooral oorlogsvluchtelingen?”, maar ook: “Hoe kan ik zelf mijn steentje bijdragen?”

 
Daar is nood aan nu staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft aangekondigd dat elke gemeente vluchtelingen zal opvangen.
 
“Over vluchtelingen wordt veel gepraat. Wij willen de mensen informatie aanreiken, zodat ze zelf een mening kunnen vormen”, zegt Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen. “Want helaas stellen we vast dat heel wat politici een verkeerd beeld ophangen van vluchtelingen. Kijken we maar naar die burgemeester van Koksijde, die een gevangenisregime installeerde in het opvangcentrum. Alsof het criminelen zijn. We mogen de moeilijkheden niet ontkennen, maar wat we nu zien gebeuren, is dat de toon van het debat verhardt en dat angst en verdeeldheid worden gecreëerd.”
 
De burgemeester van Geraardsbergen was een van de eersten die zijn stadspoorten sloot voor mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. “Wij hebben nu eenmaal maar beperkte middelen”, was de boodschap. Lydia Imbo is niet overtuigd dat er geen middelen zijn. “Onlangs hoorden we OCMW-voorzitter Larmuseau in de pers nog trots verkondigen dat het OCMW in 2014 liefst 1,2 miljoen euro wist te besparen. Wel, met dat geld kun je al een en ander doen, zowel voor de meest kwetsbaren bij ons, als voor de mensen die vluchten voor oorlog. Mensen op de vlucht voor oorlog mogen we niet aan hun lot overlaten. Zij hebben zelfs recht op minimale sociale voorzieningen.”

De PVDA wil feiten, cijfers en rationele argumenten aanbrengen op haar infoavond. Want dat spreidingsplan komt er, dus kunnen we maar beter over juiste informatie beschikken.

Wat? Infoavond vluchtelingen
Wanneer? Donderdag 29 oktober, om 19.30 u.
Waar? De Spiraal (Parketzaal, 2de verdieping), Zakkaai 29, Geraardsbergen
Inkom? Gratis