PVDA Geraardsbergen vraagt ernstiger armoedebeleid

16-10-2015 15:20

 

 

Hogere accijnzen op alcohol en tabak, duurdere diesel, de prijs van het openbaar vervoer die omhoog gaat, de water- en elektriciteitsfactuur die stijgt… “Als onze Vlaamse en federale regeringen zo voortdoen, zullen we nog vele jaren een Dag van de Armoede moeten organiseren”, zegt Guido Driessens, voorzitter van PVDA Geraardsbergen.

De ongelijkheid groeit overal in de wereld. In 2016 zal 1% van de wereldbevolking even veel bezitten als de andere 99%. Een schandalige situatie die nog dag na dag verergert. En onze regeringen doen er lustig aan mee, want terwijl ze het geld gaan halen bij de gewone werknemers, delen ze cadeaus uit aan multinationals en aandeelhouders.

 

Groot draagvlak voor sociale kruidenier

 

Ook in Geraardsbergen is de armoede zichtbaar aan het toenemen. “Het aantal langdurig werklozen steeg het afgelopen jaar met 15,4%. Ook onder mensen die werken en zelfstandigen is er groeiende armoede. En 15,8% van de kinderen wordt geboren in een kansarm gezin”, weet Guido Driessens. 

In de pers liet OCMW-voorzitter David Larmuseau weten dat Geraardsbergen het tij wil keren met “doelgerichte acties”. Weinig geloofwaardig, zegt de voorzitter van PVDA Geraardsbergen. “De OCMW-voorzitter veegt bijvoorbeeld het voorstel om in Geraardsbergen een sociale kruidenier op te richten, zomaar van tafel. Nochtans is er in onze stad grote nood aan zo’n initiatief.”

PVDA Geraardsbergen is voorstander van zo’n sociale kruidenier. “De voedselbedeling die nu bestaat, is niet meer van deze tijd”, zegt Driessens. “De mensen krijgen één keer per maand een pakket dat ze zelf niet kunnen samenstellen. Bovendien is zo’n voedselbedeling vernederend voor de mensen die er afhankelijk van zijn. Een sociale kruidenier is een buurtwinkel met kwalitatieve producten tegen sterk verminderde prijzen, waar bovendien hygiënische producten aangeboden worden. Daarnaast is het ook een ontmoetingsplaats, wat sociale uitsluiting tegen gaat.” De petitie die Hart boven Hard zaterdag aan het stadsbestuur gaat afgeven, bewijst bovendien dat er een groot draagvlak voor is.

 

Goede woning is goedkoper én gezonder

 

Een ander groot probleem is de staat van de woningen in Geraardsbergen. Veel huizen zijn in slechte staat, en dat is niet goed voor de portemonnee van de bewoners, maar bovendien ook slecht voor de gezondheid. “Een slecht geïsoleerde woning kost de bewoner jaarlijks honderden euro’s extra aan verwarmingskosten. En dan hebben we het nog niet over de impact op de gezondheid. Wij pleiten ervoor dat de lokale overheid woningen die in slechte staat zijn, in kaart brengt, en een plan opstelt om via een derdebetalersregeling – waarbij de overheid de investering voorschiet – de huizen versneld te renoveren. Want een goed geïsoleerde woning is verbruikt minder energie én is gezonder.”

 

We lezen ook dat de OCMW-voorzitter in de strijd tegen armoede de ouders meer wil activeren. “Hoe wereldvreemd kun je zijn”, vraagt Guido Driessens zich. “De mensen worden gestraft, terwijl er niet eens genoeg jobs zijn. Opnieuw zijn het de mensen zelf die de schuld krijgen van het falende werkgelegenheidsbeleid.”

“Het OCMW levert inspanningen, ja. En de mensen van de sociale diensten leveren uitstekend werk. Maar zolang de Vlaamse en de federale regeringen in Brussel de mensen armer blijven maken met hun beleid, is het dweilen met de kraan open. Toch kan de stad Geraardsbergen met enkele kleine inspanningen een groot verschil maken: een sociale kruidenier, een plan voor de isolatie van huizen. We rekenen erop dat gebeurt”, besluit Guido Driessens.

 

PVDA Geraardsbergen neemt op zaterdag 17 oktober deel aan de “Optocht tegen Armoede” die om 15.30 u. vertrekt op de markt van Geraardsbergen en eindigt aan WZC De Populier, waar de petitie voor de oprichting van een sociale kruidenier zal worden overhandigd aan het stadsbestuur.