PVDA Geraardsbergen roept op tot klimaatactie op de Oudenberg

27-11-2015 16:15

 

De klimaatbetoging van zondag 29 november in Oostende, waar 10.000 mensen verwacht werden, kan om veiligheidsredenen die dag niet doorgaan. Daarom vraagt Climate Express, de organisatie die de mobilisatie coördineert, om die dag lokaal actie te voeren “op een veilige plaats”. “We willen dat de mensen daar een foto van nemen en die vervolgens op Twitter plaatsen met de hashtag #wearemarching. Bezie het als een soort van decentrale betoging”, klinkt het.

“Ook in Geraardsbergen willen we zo’n actie voeren. Aan de kapel op de Oudenberg. Dat is een veilige plek. Daar zien we de vijand goed aankomen”, knipoogt Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen. “Als de zeespiegel stijgt, is dat bovendien de plaats waar we de voeten het langst droog houden.”

“Om de actie wat kleur te geven, mogen de mensen gerust zwembandjes aandoen – de zeespiegel stijgt – of een stofmasker opzetten – die vervuiling!”, legt Imbo verder uit.

En dat er actie gevoerd moet worden, lijdt geen twijfel. “Deze week brachten de Verenigde Naties nog een rapport uit waarin nog eens duidelijk wordt dat we ‘zonder actie’ naar ‘temperatuurstijgingen van 5 tot 6 graden’ gaan, met alle dramatische gevolgen van dien. Inclusief miljoenen nieuwe klimaatvluchtelingen. Men spreekt van een soort ‘klimaatnoodtoestand’. En precies dan is het belangrijk dat burgers ook hun stem kunnen laten horen. Want laten we niet vergeten dat alle grote acties inzake klimaatbeleid er de laatste decennia zijn gekomen omdat mensen op straat kwamen, omdat er tientallen klimaatacties waren. Dat hebben we ook vandaag nodig”, besluit Lydia Imbo.

PVDA Geraardsbergen roept iedereen met een hart voor het klimaat op om aan de actie deel te nemen.

Afspraak op zondag 29 november om 14 uur aan de kapel op de Oudenberg in Geraardsbergen.