PVDA Geraardsbergen hekelt hypocriete houding stadsbestuur inzake vluchtelingen

09-11-2015 20:54
Nadat het stadsbestuur zich eerder herhaaldelijk negatief uitliet over de opvang van vluchtelingen, organiseert het wel een gedichtendag met als thema ‘Op de vlucht’. “Hoe hypocriet kan een stadsbestuur zijn?”, vraagt Guido Driessens, voorzitter van PVDA Geraardsbergen, zich af. 
“Eerst laat het stadsbestuur aan iedereen die het horen wil, weten dat het niks wil doen voor vluchtelingen, en nu organiseert het naar aanleiding van Wapenstilstand op 11 november een gedichtenwedstrijd met als thema … ‘Op de vlucht’. Het stadsbestuur erkent zelf dat er ‘wereldwijd 59,5 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging’, maar die mensen helpen, dat kan blijkbaar niet”, aldus een verbaasde Guido Driessens.
De burgemeester van Geraardsbergen was een van de eersten die zijn stadspoorten sloot voor mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. “Wij hebben nu eenmaal maar beperkte middelen”, was de boodschap. Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen is niet overtuigd dat er geen middelen zijn. “Onlangs hoorden we OCMW-voorzitter Larmuseau in de pers nog trots verkondigen dat het OCMW in 2014 liefst 1,2 miljoen euro wist te besparen. Wel, met dat geld kun je al een en ander doen, zowel voor de meest kwetsbaren bij ons, als voor de mensen die vluchten voor oorlog. Mensen op de vlucht voor oorlog mogen we niet aan hun lot overlaten. Zij hebben zelfs recht op minimale sociale voorzieningen.” 
PVDA Geraardsbergen vindt het bijzonder bedroevend dat het stadsbestuur de schijn wil wekken dat het een hart heeft voor vluchtelingen, maar als er werkelijk solidariteit moet worden getoond met mensen in nood, geven ze niet thuis.
PVDA Geraardsbergen vraagt dat het stadsbestuur inspanningen levert om mensen die vluchten voor oorlog en geweld een helpende hand te reiken. “En dat men weer niet afkomt met ‘we doen al zo veel voor de sociaal zwakkeren bij ons’”, waarschuwt Guido Driessens. “Ten eerste kan ons stadsbestuur ook voor hen nog veel meer doen. En ten tweede zijn het net de partijen die in Geraardsbergen het bestuur vormen, die op Vlaams en federaal niveau de sociale zekerheid afbreken.”

PVDA Geraardsbergen