PVDA Geraardsbergen gechoqueerd door halsstarrige weigering stadsbestuur om vluchtelingen op te vangen

13-11-2015 11:34

 

“Alleen Geraardsbergen verzet zich nog”, luidde de kop van een krant vanmorgen. Alle Vlaamse gemeenten gaan vluchtelingen opvangen. Allemaal, behalve twee: Herstappe (de kleinste gemeente van België, met 89 inwoners) en … Geraardsbergen.

Guido Driessens, voorzitter van PVDA Geraardsbergen, is gechoqueerd door de onwil van het stadsbestuur van Geraardsbergen om mensen op de vlucht voor oorlog te helpen: “306 van de 308 burgemeesters in Vlaanderen hebben op z’n minst al concrete plannen om vluchtelingen op te vangen. Het is onaanvaardbaar dat het stadsbestuur van Geraardsbergen als zowat enige in Vlaanderen halsstarrig blijft weigeren zijn verantwoordelijkheid te nemen in deze problematiek. Zelfs staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemde de houding van burgemeester Guido De Padt betreurenswaardig.”

Guido De Padt schermt altijd met cijfers van hoeveel mensen in Geraardsbergen een leefloon ontvangen, maar andere steden hebben daar nog veel meer mee te maken en doen wél een inspanning.

Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen is trouwens niet overtuigd dat er geen middelen zijn. “Onlangs hoorden we OCMW-voorzitter Larmuseau in de pers nog trots verkondigen dat het OCMW in 2014 liefst 1,2 miljoen euro wist te besparen. Wel, met dat geld kun je al een en ander doen, zowel voor de meest kwetsbaren bij ons, als voor de mensen die vluchten voor oorlog. Mensen op de vlucht voor oorlog mogen we niet aan hun lot overlaten. Zij hebben zelfs recht op minimale sociale voorzieningen.”

Niet slim

Bovendien is het niet erg slim van De Padt om zijn steentje niet bij te dragen. “Wanneer het verplicht spreidingsplan er komt, dan zullen ‘de al geleverde inspanningen inzake opvang van asielzoekers daarbij in rekening worden gebracht‘, zoals de woordvoerster van Francken aangaf. Het is met andere woorden goed mogelijk dat de stad Geraardsbergen later de rekening gepresenteerd zal krijgen van de halsstarrige weigering van De Padt om nu al opvang te voorzien", zegt Guido Driessens nog.

PVDA Geraardsbergen vraagt dat het stadsbestuur van Open Vld en CD&V eindelijk inspanningen levert om mensen die vluchten voor oorlog en geweld een helpende hand te reiken. “En dat argument van ‘we doen al zo veel voor de sociaal zwakkeren bij ons’ telt echt niet”, zegt Guido Driessens. “Ten eerste kan ons stadsbestuur ook voor hen nog veel meer doen. En ten tweede zijn het net de partijen die in Geraardsbergen het bestuur vormen, die op Vlaams en federaal niveau de sociale zekerheid afbreken.”