Pop Up beroependorp in Geraardsbergen

07-03-2016 11:00

een pilootproject rond studiekeuze

Op 8, 9 en 10 maart zullen alle jongeren uit het 5de en 6de leerjaar uit Geraardsbergen, dat zijn in totaal 785 leerlingen uit 13 scholen inclusief buitengewoon onderwijs, deelnemen aan het beroependorp dat door Het Beroepenhuis vzw op vraag van de stad Geraardsbergen en met de steun van serviceclub Fifty-One wordt opgebouwd in JC De Spiraal.

Schepen van onderwijs Fernand Van Trimpont: “Geraardsbergen zet sterk in op onderwijs. We willen de tewerkstellingskansen van jongeren verhogen door ervoor te zorgen dat meer leerlingen een succesvolle schoolcarrière hebben en een diploma halen. Hierbij is een studiekeuze op basis van het talent van jongeren heel belangrijk.”

wat na het 6de leerjaar?

In de 3de graad van het basisonderwijs denken jongeren en hun ouders na over wat te doen in het secundair onderwijs. Dit proces bestaat uit jezelf goed leren kennen, je talenten en interesses in kaart brengen, informatie verzamelen en uiteindelijk kiezen. Een goede studiekeuze zorgt ervoor dat jongeren zich goed voelen in hun vel. Om dit proces te ondersteunen gaat er op 8, 9 en 10 maart voor het eerst een Pop Up beroependorp door in jeugdcentrum De Spiraal.

mini-workshops

Overdag zullen alle kinderen van het 5de en 6de leerjaar deelnemen aan 10 mini-workshops waarbij ze telkens even in de huid kruipen van een beroepsbeoefenaar. De jongeren zullen tegels waterpas leggen, een cocktail ontwerpen, een lading beveiligen in een truck, een wonde verzorgen en nog veel meer. Zo testen ze bij zichzelf alvast 10 talenten die vaak nodig zijn bij vooral technische beroepen.

In een andere zaal nemen de jongeren deel aan de kies-quiz. In een uitdagend spel leren ze of ze klaar zijn om zelf te kiezen en waarmee je daarbij allemaal rekening moet houden, zoals je talenten, beroepen, de mogelijkheden in het secundair onderwijs en wie je daarbij allemaal kan helpen.

ouderbetrokkenheid bij de studiekeuze

Dit initiatief is een pilootproject in Vlaanderen”, zegt een fiere schepen van onderwijs Fernand Van Trimpont.

Bron : www.tbrakelt.be