Parike en Walmkebrand

18-02-2014 11:08
 
Rond deze tijd van het jaar gaat het over Walmke Brand, een jaarlijks folkloristisch Brakels hoogtepunt.
Op 23 februari, net na valavond, is het weer tijd voor deze mooie gewoonte.
 
de brandstapel
 
Er zijn nog deelgemeenten van het naburige Geraardsbergen die Walmke Brand organiseren. Maar nergens wordt de brandstapel zo mooi en efficiënt opgesteld als bij ons. Hij wordt immers opgetrokken op een groot rooster, zodat de wind er onder kan om het vuur aan te wakkeren. De bussels riet onttrekken dit rooster aan het oog.
 
Roger Van Damme, Patrick Vanderheyden, Guido Delaere, en Guy Ottoy zijn lang (het hele jaar eigenlijk) bezig met het verzamelen en samenbinden van de “bussels” hout en riet. Dit wordt ten gepaste tijde gedaan zodat het hout nog een tijdje heeft van drogen zodat het goed kan branden.
 
Spijtig  ook dat de stapel alleen de dag van Walmke Brand kan worden rechtgezet, omdat de stapel een lust is voor het oog. Maar sommige vandalen denken daar anders over.
 
volksdans
 
met de deskundige, ervaren uitleg van Martine Vanderstocken :
 
‘Dit jaar hebben we een mooie groep met een 20-tal dansers van 7 tot 60 jaar oud en begeleidende muzikanten samengebracht.
Het doet ons veel plezier dat we een gevarieerde groep hebben en samen een mooi geheel vormen.’
 
Vorige week zondagvoormiddag was ik aanwezig bij een repetitie, dus kan ik er van getuigen. ‘t Ziet er natuurlijk weer goed uit ;-)
 
WALMKE, WALMKE BRAND,
ZEVEN ZAKKEN OP EEN DAGWAND,
VEEL KOREN,  WEINIG KRUID,
MET PASEN IS DE VASTEN UIT.