Oudenhove heeft een HART voor ALS

17-12-2015 10:32

Iedereen herinnert zich wellicht nog de ice bucket challenge van afgelopen zomer. Deze vrolijke filmpjes brachten de ziekte ALS in de media. Maar de realiteit is minder vrolijk: ALS is een ongeneeslijke en dodelijke ziekte die jammer genoeg steeds meer mensen treft.

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose en is een spierziekte die één voor één alle spiergroepen aantast. Een ALS-patiënt overlijdt gemiddeld twee tot vijf jaar na de diagnose door verlamming van de ademhalings- of slikspieren. ALS is een niet besmettelijke aandoening waarvan de oorzaak nog niet met zekerheid is vastgesteld. Evenmin is tot op vandaag een afdoende behandeling of een preventiemethode bekend. De overlevingsduur en het verloop van de ziekte verschillen van patiënt tot patiënt. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

Lucrèce uit Oudenhove

Ook Lucrèce De Vleeschouwer (45) uit Sint Maria Oudenhove lijdt aan deze vreselijke ziekte. Vorig jaar stelde ze vast dat stappen steeds meer moeite kostte en voor ze het goed en wel besefte, was ze verplicht een rolstoel te gebruiken. Op dat moment stortte haar leven in elkaar. Lucrèce heeft de erfelijke vorm van ALS, die ook het leven kostte aan haar grootmoeder en vader. Zij weet dus als geen ander hoe pijnlijk en hartverscheurend het verloop van deze ziekte is.

oplossing gezocht

Haar grootste wens is dat ALS nooit nog slachtoffers zou maken, maar hiervoor is nog heel wat onderzoek nodig. En onderzoek kost geld, veel geld. Samen met haar familie en vrienden wil Lucrèce zich inzetten om geld in te zamelen voor het broodnodig onderzoek en om er voor te zorgen dat de ziekte niet uit de aandacht verdwijnt.

nu vrijdag

Onder het motto ‘Een hart voor ALS’ organiseren zij op 18 december tijdens de Kerstmarkt in Sint Maria Oudenhove een grote wafelenbak. De opbrengst hiervan gaat integraal naar de ALS-Liga, een vereniging die zich richt naar alle Belgische ALS-patiënten en hun familie.

Iedereen is van harte welkom tussen 18 uur en middernacht om lekkere wafels te komen smullen en ondertussen te genieten van muzikale omkadering door de ‘Mystery Guests’.

Kunt u er niet bij zijn, dan kunt u ook wafels bestellen via vr.harry@gmail.com. Voor een pakje van 6 wafels betaalt u 5 euro en steunt u meteen het goede doel.

Toon ook uw hart voor ALS-patiënten en steun het onderzoek om deze ziekte voor eens en altijd een halt toe te roepen.

 

Bron : www.tbrakelt.be