Oproep Burgemeester De Padt : Muur terug in de Ronde van Vlaanderen

26-02-2016 10:39

Eergisteren in Het Nieuwsblad: "Ook na vijf jaar smaakt het 'nieuwe parcours' van de Ronde van Vlaanderen, met aankomst in Oudenaarde in plaats van de Muur van Geraardsbergen en finish in Meerbeke, niet. Van de fans in hart en nieren, mensen die zeggen dat ze zeer veel interesse hebben in wielrennen, ziet liefst 62,8 procent geen meerwaarde in het vernieuwde parcours."

Wellicht is het vechten tegen de bierkaai is, maar ik begrijp de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen toch niet. Als ze nu nog niet gesnapt hebben dat indoctrinatie niet aan ons wielerminnend  volk besteed is, dan vrees ik dat wereldvreemdheid hun deel  is.

Koers is nu eenmaal opium voor  het volk en van een wielerverslaving geraak je niet zo vlug af. De aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke, met voorafgaandelijk en vooral de Muur als scherprechter, was dermate roeswekkend dat geen enkele afkicktherapie helpt. En dat wordt bevestigd door  de enquête van Het Nieuwsblad!

Koersfanaten willen authenticiteit, respect voor de historische werkelijkheid en wijzen het sollen met een parcours van de hand. Een parcours dat decennialang als adrenaline door onze wieleraderen heeft gestroomd. En dat verander je niet ongestraft.

Daarbovenop nog hautain wegkijken en de steden Ninove en Geraardsbergen weren uit de hommage die binnenkort aan de 100ste Ronde wordt gegeven, beukt als kasseistenen in op het wielergemoed van talloze volksmensen.

Ik roep  de organisatie dan ook op tot bezinning. Bezinning over een daad die ertoe geleid heeft dat de fans in hart en nieren er verweesd en onbegrepen bijlopen. In de steek gelaten en miskend door parcoursbouwers die het verleden misprijzen. Ook minachting voor al diegenen die vroeger dat parcours een ziel en heel veel laaiend enthousiasme gaven. Maar moedig zijn zij die -en het mag met geheven hoofd- op hun stappen terugkeren.

Burgemeester Guido de Padt

Geraardsbergen