Oppositie verlaat opnieuw Geraardsbergse gemeenteraad

16-07-2015 17:06

 

De Geraardsbergse partijen Open VLD en CD&V haalden dinsdag opnieuw geen meerderheid op de gemeenteraad.

Daardoor besliste de oppositie (N-VA, Sp.a en Vlaams Belang) om een schorsing van de zitting te vragen en op te stappen. 

De oorzaak ligt bij het krappe overwicht van de meerderheidspartijen met 16 op 31 zetels. 


Johan Piron (N-VA): “In het verleden hebben we ons om diverse redenen steevast constructief opgesteld en zijn we al talrijke keren blijven zitten toen bleek dat de meerderheid niet over het vereiste quorum beschikte. De laatste keer was dit om het dossier rond de bouwwerken aan het sas in het centrum te deblokkeren. De meerderheid heeft er echter zélf voor gekozen om te besturen met slechts één zetel op overschot: wie zijn gat verbrandt , moet op de blaren zitten.“


Patrick Flamez (Sp.a) roept de meerderheid op om de democratie te herstellen: “Toen de meerderheid nog over 17 zetels beschikte, vertegenwoordigde de bestuursploeg qua stemmenaantal nog niet de helft van de stemgerechtigde bevolking. Nu ze maar met 16 meer zijn, is hun democratisch draagvlak nog geslonken. Dit is voor ons onaanvaardbaar, de werking van de gemeenteraad komt immers in het gedrang en dat kunnen wij onmogelijk tolereren.”

 

Stéphan Bourlau van Vlaams Belang kan de houding van N-VA en Sp.a bijtreden: “Dit is nu de negende maal op tweeëneenhalf jaar tijd dat Open VLD en CD&V geen meerderheid hebben in de gemeenteraad. Bovendien wordt de oppositie niet bepaald respectvol behandeld door burgemeester De Padt en sommige van zijn schepenen. Het is dan ook maar logisch dat ik mee opgestapt ben.”