Op weg naar skatepark The Hills

19-03-2015 19:24

Een voorbeeld van jeugdparticipatie:

 

Vol ongeduld volgen heel wat jongeren uit Geraardsbergen de bouw van het nieuwe skatepark op De Plage. Sinds ze op 20 maart 2013 een eerste keer rond de tafel zaten om hun ideeën aan het stadsbestuur voor te leggen dromen ze van deze nieuwe plek waar ze hun “decks” kunnen showen en hun “tricks” kunnen oefenen. Het traject dat leidde tot het park is een mooi voorbeeld van jeugdparticipatie.

 

Schepen van jeugd Fernand Van Trimpont: “Het was belangrijk om de skaters van in het begin goed te betrekken. Via Facebook en tijdens skate-evenementen probeerden wij een beeld te krijgen van de skatecultuur in Geraardsbergen. Ook de skaters leerden elkaar via deze wegen beter kennen. Dit is van belang voor het verdere beheer van het skateplein”.

 

Dat het skatepark aan Speelplein De Plage komt is een weloverwogen keuze. Een onderzoeksteam van Universiteit Antwerpen en KU Leuven schreven een adviesnota omtrent de inplanting van een nieuw skatepark in Geraardsbergen. De Plage werd daarbij omschreven als een plaats waar zowel kinderen en hun ouders, jongeren en jongvolwassenen gebruik van maken. Het ligt dicht bij het centrum en is overzichtelijk voor voorbijgangers.  De plek lijkt dus geschikt voor het skatepark.

 

Omdat het nieuwe skatepark in de eerste plaats moest aansluiten bij de behoeften van de gebruikers, de Geraardsbergse skaters dus, werd deze potentiele locatie dan ook uitvoerig met hun besproken. Ook de sport- en jeugdraad mochten hun mening geven. Na drie positieve reacties ging de jeugddienst, samen met de skaters, van start om het nieuwe skatepark uit te tekenen.

 

 

Het skateplein wordt gebouwd in glad beton, daar dit een minimum aan geluid veroorzaakt. De vele overlegmomenten van de jeugddienst en de skaterskern leidden tot een grondplan waar iedereen zich in kon vinden en het park werd spontaan “The Hills” gedoopt. “Door de skaters van bij het begin van het traject te bevragen verhogen we hun betrokkenheid. Ze beschouwen The Hills als hun park, waar ze hun ding mogen doen en zich dus thuisvoelen. Hierdoor zullen ze in de toekomst hopelijk goed zorg gaan dragen voor het park” vertelt Tine Platteau, jeugdconsulent bij de jeugddienst van Geraardsbergen. “Zelfs tijdens de werken zal er wekelijks een “werfvergadering” zijn met de skaters, waar de laatste details besproken worden”.

 

Tussen het ontwerpen van The Hills en de start van de bouw lagen enkele maanden van afwachten en dromen. Maar de skate scene in Geraardsbergen bleef niet bij de pakken zitten. Een kerngroep van enkele gekende skaters werd opgericht. Zij zijn de spreekbuis voor alle skaters in Geraardsbergen en denken samen met de jeugddienst na over een Geraardsbergs skatebeleid. In de eerste plaats willen zij van The Hills een plek maken waar alle skaters, jong en oud, kunnen leren van elkaar en samen kunnen zijn met alle gebruikers van De Plage. “Wij hopen dat iedereen die op De Plage komt eens stilstaat en zich verbaast over wat de skaters allemaal kunnen,” zegt Lode Clemhout, voortrekker van de skaterskern.  “Tijdens de autoloze zondag hebben wij op de parking van JC De Spiraal ook onze tricks gedemonstreerd en getoond dat er een grote skate scene is in Geraardsbergen.”. De skaterskern is er zich van bewust dat er ook voor het nieuwe park regels gelden. “Wij ijveren voor een duidelijk bord met regels aan de rand van het skatepark. Zo weet elke gebruiker wat mag en wat niet mag.” Ook de manier waarop je naar het skateplein komt,  werd reeds afgesproken. De jeugddienst, skaterskern, voetballers, politie, GAS-ambtenaar en jeugdopbouwwerker zaten al samen rond de tafel om deze regels op te lijsten en te anticiperen op de eerste maanden dat het skatepark zijn deuren opent.

“Niet alleen de betrokkenheid van de skaters was in dit traject belangrijk.” vertelt Schepen van Jeugd Fernand Van Trimpont “We zaten ook samen met bewonersplatform Den Achterhoek, waar we onze plannen voorlegden. Een goed werkend speelterrein is immers een grote meerwaarde voor de hele buurt.”.

“De bouw van het nieuwe skatepark is de ideale gelegenheid om de hele site rond de Plage een opfrisbeurt te geven,” stelt Schepen van Sport Véronique Fontaine. “Onder andere krijgen de speeltuigen een grondige onderhoudsbeurt, wordt de omheining rond het multifunctionele terrein uitgebreid en plaatsen we een welkom bord aan de ingang van het plein.”.  

 

Half maart startte de aanleg van het nieuwe skateterrein, het einde is voorzien rond half mei. De skaterskern werkt aan een feestelijke opening en hoopt er met de hele buurt en sympathisanten een groots evenement van te maken. Wil je de bouw op de voet volgen? Neem dan zeker af en toe een kijkje op de facebookpagina van “Concrete Park The Hills”.