olav 30 jaar mattentaartenverkoper

31-01-2014 10:58
 
In 1984 opende hij in de Brugstraat zijn mattentaartenwinkel die op korte tijd een begrip werd tot ver buiten Geraardsbergen.                                                
 In het begin verkocht hij naast mattentaarten en gebak voornamelijk souveniers van Geraardsbergen.
Later specialiseerde hij zich in de verkoop van mattentaarten.
Jaarlijks trok hij naar het Folkfestival van Dranouter waar de mattentaarten een vaste waarde was bij de festivalgangers, de artisten, de organisatoren, de pers, de dorpsbewoners enz. Zo leerde men in West-Vlaanderen de specialiteit van Geraardsbergen kennen.
Inmiddels liep de verkoop van de mattentaarten in de winkel goed. In de eerste plaats door de goede kwaliteit van het gebak maar ook door de pittoreske inrichting en uitstraling van de winkel zorgden ervoor dat de toeristen de winkel leerden kennen.Via de mond aan mond reclame groeide de zaak uit tot een begrip.
 
De erkening met het Europees label "Beschermde Geografische Aanduiding" bepaalde dat enkel de Geraardsbergse Mattentaart alleen in Geraardsbergen en Lierde mogen gemaakt worden met melk van de koeien die in dit gebied grazen.
Het label zorgde ervoor dat de verkoop, die langzaam achteruit ging, een duwtje in de rug kreeg.
Zo ook verleden jaar toen de mattentaart gelauwerd werd als beste regionaal streekproduct en het beste Belgische gebak vóór de Luikse Wafel !
 
In de loop van het 30 jarig bestaan hebben TV cameraploegen, reporters, kunstfotografen, persfotografen, radioreporters en reisverslaggevers het Mattentaartenhuis en Olav in de kijker geplaatst.
Om dit te vieren liet Olav boodschappentassen drukken met een tekening erop van de mattentaarten met op de achtergrond het stadhuis, de kerk en Manneken-Pis. Deze worden gratis uitgedeeld aan de klanten. Het is een éénmalige uitgave: een verzamel object dat nuttig en milieuvriendelijk is en de plastiekafval helpt verminderen.