Nood aan een innovatief winkelbeleid voor Geraardsbergen

14-08-2014 12:38

    

 

Afgelopen dagen klopte schepen Fontaine -bevoegd voor Economisch Beleid- zich trots op de borst dat ze € 8920 binnenhaalde van de provincie om de lokale handel in Geraardsbergen een boost te geven. sp.a Geraardsbergen is tevreden met elke eurocent die we via subsidies naar Geraardsbergen kunnen halen. De schepen stelt  echter vast dat er nog veel Geraardsbergenaars naar naburige steden gaan terwijl wij in onze stad een gelijkaardig aanbod hebben. Volgens haar, zal een papieren handelsgids de Geraardsbergse winkels kenbaarder maken én ervoor zorgen dat er meer inwoners gaan winkelen in onze stad. 

 
Sp.a Geraardsbergen heeft serieuze bedenkingen bij de plannen van Fontaine om €8920 te besteden aan een handelsgids als oplossing voor het publiciteitsprobleem. “Het initiatief van een papieren handelsgids lijkt ons een druppel op een hete plaat. Reclame gebeurt via een uniek medium, met een unieke boodschap en die zal er moeilijker uitspringen in een handelsgids volgepropt met soortgelijke boodschappen. De boodschap van de bloemenwinkel, bakker, chocolatier dreigt gewoon verloren te gaan in de massa van een dergelijke gids.” zegt Stijn De Bock. “Als de schepen echt iets wil doen om de middenstand beter te promoten, dan kan ze beperkte reclameruimte voor handelaars integreren in het stadsmagazine. De reclame zal veel meer in het oog springen en dus een groter effect hebben en dit in een publicatie dat elke stadsgenoot ontvangt.”  Het is de taak van de lokale overheid om de visibiliteit van de Geraardsbergse handelaars te verhogen, maar volgens sp.a Geraardsbergen bestaan er modernere middelen dan een papieren handelsgids. “Zo kan de schepen toegang tot de elektronische infozuilen voor handelaars vergemakkelijken. Aanvullend kan de stad hun handelaars ook ondersteunen om hun e-commerce uit te bouwen. Over e-commerce is op dit moment te weinig bekend bij onze winkeliers. Het aandeel van online winkelen in onze dagelijkse aankopen neemt nochtans jaar na jaar toe. Het is daarom belangrijk dat de stad slim inspeelt op deze veranderingen en haar handelaars voorbereidt en opleidt.” zegt De Bock. “Momenteel maken nog maar een handvol handelaars gebruik van de gratis sociale media om hun artikelen aan te prijzen. De subsidies kunnen aangewend worden voor een gepaste begeleiding van winkeliers die interesse hebben in e-commerce.”
Het grootste publiciteitsprobleem pakt de stad Geraardsbergen volgens sp.a onvoldoende aan: het parkeerprobleem. “De sp.a heeft in de vorige legislatuur de parking aan het zwembad (Parking “Den Bleek”) in het leven groepen met opzet deze gratis te maken. De huidige meerderheid van Open VLD en CD&V, besliste om de parking betalend te maken. Het ergste is dat de huidige meerderheid niet ingaat op de vraag van sp.a om alsnog de parking gratis te maken.” stelt Emma Van der Maelen.  
De mogelijkheid om gratis te parkeren aan de rand van het winkelcentrum van Geraardsbergen zou  het stadscentrum ontlasten van heel wat wagens. “Nu merken we in het weekend dat veel wagens op zoek zijn naar een parkeerplaats en rondjes rijden in het centrum” zegt Emma Van der Maelen. We stellen dan ook voor om de nieuwe parking aan het openluchtzwembad  ten minste op zaterdag en op koopzondagen gratis te maken” zegt Emma Van der Maelen. “Op deze manier kunnen we de mensen een gratis parkeerplaats aanbieden waardoor onze stad natuurlijk aantrekkelijker zal worden om te winkelen. Dit is een investering voor onze winkeliers die iets waardevols toevoegt aan onze stad. Bovendien krijgt de winkelstad ook minder verkeer te slikken”. 
Nieuwe initiatieven zoals een koopavond of – dag, waarbij we gratis parkeerplaatsen ter beschikking stellen, kunnen we ook al in andere steden en gemeenten vinden. Deze hebben vaak een groot succes. “Hoog tijd dus dat we in Geraardsbergen ook dergelijk initiatief ontwikkelen” besluit Van der Maelen.
“Geraardsbergen heeft nood aan een innovatief winkelbeleid dat de winkeliers écht ondersteunt’ besluiten De Bock en Van der Maelen. 
Op de volgende gemeenteraad zal raadslid Emma Van der Maelen dit voorstel voorleggen aan de meerderheidspartijen.