Nog meer over de Oorlogspennen in de bib Brakel

24-03-2014 10:47
 
Onlangs las u hier meer over de bestseller van topauteur Stefan Brijs, “post voor mevrouw Bromley”, via deze LINK. De auteur was de avond er voor aanwezig in onze bib waar hij het talrijk opgekomen publiek boeide met zijn uiteenzetting over de totstandkoming van zijn boek.
 
Hans Ryckelynck, vermaard pianist
 
De avond had nog meer te bieden. We mochten genieten van vier muzikale bijdrages van de Gentse Hans Ryckelynck. Deze docent piano is bekend omwille van zijn virtuoos pianospel tot ver buiten onze landsgrenzen. De muziek kwam, geheel in de stijl van de avond, uit werken uit en over de Eerste Wereldoorlog van volgende componisten :
 
André Devaere, gestorven op het veld van eer op slechts 24-jarige leeftijd. Zonder de oorlog was onze muziekgeschiedenis ongetwijfeld veel gevulder geweest … De sonate, uitmuntend vertolkt door Hans Ryckelynck was trouwens een eerbetoon aan Koning Albert.
Claude Debussy, die de oorlog vier jaren overleefde. Van hem bracht de muzikale ster van de avond vier werken na elkaar. Waaronder een wiegenliedje, een eerbetoon aan vrouwen, een oorlogsbenefiet om kledij aan te kopen voor gewonde soldaten, en een allerlaatste werk, daterend van na de oorlog, uit dankbaarheid geschreven voor de leverancier van de houtskool tijdens de lange oorlogsjaren.