NMBS wijzigt plannen onder druk Dirk Van Der Maelen

11-09-2014 11:59

 

Na uitgebreide onderhandelingen met de NMBS-top heeft sp.a kamerlid Dirk Van der Maelen enkele belangrijke wijzigingen aan het nieuwe Vervoersplan kunnen doordrukken. De treinuren van de scholierentreinen worden ingrijpend aangepast en er komen ook vroege en late treinen bij.

Van der Maelen ontving gisteren een officiële bevestiging van de NMBS-top tot aanpassing van het Vervoersplan 2014. “Het heeft meerdere protestacties en lang overleg met de NMBS gekost, maar ik denk dat we enkele mooie resultaten kunnen voorleggen”, stelt Van der Maelen. Een eerste aanpassing is de scholierentrein vanuit Edingen naar Geraardsbergen. Deze zal niet om 7.35 uur, maar wel om 7.55 uur in het station aankomen. “Het vroege aankomstuur bezorgde vele scholen kopzorgen. Niet enkel vanwege de opvang, maar er werd ook gevreesd dat de leerlingen te lang in de stad zouden rondhangen, dit wordt nu vermeden”, vervolgt Van der Maelen. Op woensdagmiddag zullen de scholieren met bestemming Lierde of Zottegem een trein kunnen nemen om 12.25 uur in plaats van 12.05 uur of 13.05 uur. “Vele scholen hadden aangegeven dat 12.05 uur onhaalbaar was voor hun leerlingen. Een uur wachten zou dan weer voor overlast in de stationsbuurt kunnen zorgen. Ik denk dat we met 12.25 uur een mooie oplossing hebben bekomen.” In de namiddag blijven de vertrekuren richting Edingen ongewijzigd. “Dat valt te betreuren. Ik vrees namelijk, samen met de schooldirecties, dat de trein van 15u24 te vroeg komt en die van 16u24 daardoor overbevolkt zal zijn.”

Ook voor de vroege en late reizigers is er een oplossing uit de bus gekomen. “Ik heb veel klachten ontvangen van pendelaars die in ploegen werken en via Denderleeuw reizen. Zij vreesden, door het wegvallen van de vroege én de twee late treinen, vanaf 14 december de auto te moeten nemen. Voor hen komt er om 4u30 een ochtendtrein die zal rijden tot Denderleeuw en alle haltes zal bedienen. Zo kunnen ook de pendelaars uit de deelgemeenten en Ninove tijdig vanuit Denderleeuw naar hun werk.” Voor de late reizigers blijft de trein van 22.55 uur behouden, enkel deze om 00.07 uur valt weg. Wie via Edingen reist, zal om 22.17 uur nog een trein kunnen nemen naar Geraardsbergen. De laatste trein van Geraardsbergen naar Edingen vertrekt om 21.24 uur. “Op beide lijnen zijn we met deze regeling voor een groot deel tegemoet gekomen aan de verzuchtingen van de reizigers. Het is jammer dat de NMBS-top niet wou toegeven aan de vraag naar het behoud van de directe treinen, de gevolgen van die beslissing zullen na 14 december wel duidelijk worden”, besluit Van der Maelen.

 

Ook Burgemeester Guido De Padt zette de nodige druk om uurregeling aan te passen. Lees hier het volledige antwoord van gedelegeerd bestuurder Jo Cornu.