Nieuw historisch kostuum voor leden Geraardsbergse reuzengilde

15-02-2016 20:26

Na een druk en succesvol seizoen 2015 hebben de Geraardsbergse reuzen (en hun dragers) genoten van een welverdiende winterslaap. Wat niet wil zeggen dat het bestuur van de gilde heeft stilgezeten.

Er werden al druk plannen gemaakt voor de activiteiten van het nieuwe seizoen. 

Na een geslaagde passage in de krakelingenstoet vorig jaar hebben de reuzen de eer gekregen om voortaan elk jaar de krakelingenstoet te openen.

Dit was voor het bestuur de ideale gelegenheid over te gaan tot de aanschaf van een ‘historisch verantwoord’ kostuum voor de reuzendragers. 

Niet alleen zullen deze kostuums extra cachet geven aan hun eigen Krakelingenstoet en de Processie van Plaisance. Ook zullen zij bij uitstappen, nog meer dan vroeger, het historische karakter van de reuzen benadrukken.

Het was een hele opdracht voor het bestuur om het juiste kostuum uit te zoeken. Gezien de reuzendragers van oudsher zakkendragers waren werd in deze richting gezocht. Er werd gekozen voor een stijlvol, kwalitatief en duurzaam kostuum.

De zakkendragers waren de stoere mannen die letterlijk de zakken droegen bij het lossen van de boten. Het waren dan ook deze mannen die de eer kregen om de reuzen door de stad te dragen.

Later dit jaar, tijdens de opening van het toeristisch seizoen, zal de rol van de zakkendrager trouwens verder in de verf worden gezet. 

Om aanvaard te worden in de gilde van de zakkendragers van weleer dienden de kandidaten een parcours af te leggen met een zak van 100 kg. Op 17 april zullen de reuzendragers een soort van dergelijke proef ondergaan.

De reuzengilde is verheugd dat, na de vernieuwing van de reuzen vorig jaar, zij dit jaar kan uitpakken met een kraaknet pak voor de reuzendragers.

De reuzengilde plant ook dit jaar verschillende activiteiten.

  • 24/2: Kinneke Baba te gast bij de opening van het huis van het kind
  • 28/2: Krakelingenstoet
  • 17/04: Opening van het toeristisch seizoen Stad Geraardsbergen
  • 29/05: Reuzenstoet Oostende met fanfare
  • 10/07: Internationale reuzenstoet Nieuwpoort
  • 21/08: Reuzenstoet Lessen
  • 28/08: Processie van Plaisance
  • 25/09: Kovekense Kermis