N-VA pleit voor besparingen die de burger niets kosten

07-10-2014 22:24

 

Op de jongste zitting van de gemeenteraad pleitte Steven De Boe van N-VA ervoor om de straatverlichting in onbewoonde gebieden onder de loep te nemen.  Dit niet alleen omwille van de lichthinder, de lichtpollutie en de bijhorende CO2-uitstoot, maar ook omwille van de enorme energiekost die de openbare verlichting jaarlijks met zich brengt. Het tijdelijk of permanent doven van de openbare verlichting zou dus voor een aanzienlijke besparing kunnen zorgen.

Bij de bouw van de kerncentrales Doel en Tihange ontstond er destijds een overcapaciteit aan elektriciteit. Er werd besloten daar iets aan te doen en in het gans het land verscheen meer straatverlichting. De tijden zijn helaas veranderd. Geraardsbergen komt ook in aanmerking voor stroomonderbrekingen tijdens de komende winter.

Het doven van de straatverlichting heeft geen effect op de verkeersveiligheid.  Integendeel zelfs, te veel straatverlichting kan een vals gevoel van veiligheid geven en leiden tot onoplettendheid. Het is vaak zo dat men roekelozer rijdt wanneer de weg beter verlicht is.

Minder straatverlichting heeft ook geen effect op inbraken. De politie bevestigt dat er tegenwoordig overdag meer inbraken gebeuren dan 's nachts. Criminelen die ’s nachts te werk gaan, breken vooral in tijdens de vroege uurtjes wanneer de bewoners slapen en er bijna niemand op straat is. De straatverlichting de hele nacht laten branden, zal dus weinig inbrekers afschrikken en slechts een vals gevoel van veiligheid bieden.

 

Op vraag van Steven De Boe heeft het schepencollege beloofd om deze mogelijkheid te onderzoeken.