N-VA gemeenteraadslid vraagt heropbouw Nederlands vluchtelingenmonument te Goeferdinge.

27-04-2016 10:35

Op de gemeenteraad van 26 april 2016 vroeg N-VA gemeenteraadslid Ilse Roggeman  naar de mogelijkheid om het oorlogsmonument ter nagedachtenis van  de Nederlandse oorlogsvluchtelingen terug op te bouwen op het perkje gelegen aan de Kastanjestraat te Goeferdinge.

Geraardsbergen was amper 2 weken vrij van de Duitse bezetting (september 1944) toen in Nederland de slag om Arnhem (gekend van de film “A bridge too far”) werd uitgevochten.

Honderden Nederlandse vluchtelingen uit de Betuwe vonden een thuis in Geraardsbergen.  De Goeferdingse Betuwenaren waren het dorp dermate erkentelijk dat ze de gastgemeente een monument schonken. Het was indertijd een plaats waar een deel van het dorpsleven zich afspeelde en waar velen goede herinneringen aan overhouden.

Op het monument stond te lezen: “Wij hebben hier geen blijvende stad maar wij zoeken de toekomende (Heer.13, vers 14). Geschenk aangeboden door de Hollandse geëvacueerden aan de gemeente Goeferdinge”.

Ilse Roggeman vindt het weghalen van dit simpel monument, met een mooie en relevante tekst, bij de fusie in 1972, verontwaardigend. “Het zou een ereschuld moeten zijn voor de stad om het terug op te bouwen” zegt ze.