Muzikaal feest voor de afronding van de restauratie van Brakelse dekenale kerk

03-09-2014 09:06

 

13 jaar, zo lang heeft de restauratie van de Sint-Pieterskerk op ons Marktplein te Nederbrakel in beslag genomen. Als afsluiting van deze lange, vruchtbare periode besloot onze deken een dankconcert te organiseren. Vele parochianen waren aanwezig om nog eens stil te staan bij de verwezenlijkingen van velen …

Jan Lust

Vooraan in de kerk stond een eeuwenoude piano opgesteld. Jan Lust, pianovirtuoos, had dit juweeltje kunnen kopen in een Duits kasteel, waar hij al sinds de 19de eeuw een thuis had. De vermaarde pianist voorstellen blek niet eenvoudig, wat niet hoeft te verbazen. Bekijkt u zelf maar zijn biografie op zijn website, HIER.

uitgebreide dankwoorden

“Gedurende een periode van 13 jaar, van 2001 tot 2014, hebben enorm veel mensen uit de eigen parochie zich vele inspanningen getroost,” begon onze deken zijn dankwoord. “In 2001 was de kerk volledig grijs, waarbij ze wel eens oneerbiedig een schuurkerk genoemd werd.”

De restauratie gebeurde, omwille van de omstandigheden, in een niet logische volgorde. Zo werd begonnen met de binnenkant, en werd het dak als één van de laatste werken uitgevoerd. Dit laatste zullen de Brakelaars zich nog wel herinneren.

Onze deken begon met een woord van dank aan de burgerlijke overheid, die hier vertegenwoordigd waren door waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer en ere-burgemeester Herman De Croo.

opsomming van de werken

Een deftig podium voor het altaar zorgde voor het eerste, opvallend mooie rood in het grijs. 350.000 frank per brandraam, dat was de kostprijs voor elk van de 14 te vernieuwen vensters. Waarvan er enkele betaald werden door de gemeente, het verschil werd bij de mensen opgehaald, door middel van diverse initiatieven.

Het orgel van de kerk, dat oneerbiedig patattenbak genoemd werd, kreeg zijn luister terug. De schilderijen werden, net als de kruiswegtaferelen, één voor één gerestaureerd. De schatkamer ging open. Het bijzondere hoogaltaar, dat onze deken erg na aan het hart ligt, onderging een ongelooflijke transformatie.

1 miljoen per jaar

Schrik niet, het gaat hier over oude Belgische frankskes. Maar dan nog blijft het een onwaarschijnlijke prestatie, te mogen vaststellen dat dit bedrag elk van de 13 jaren opgehaald werd, door velen.

 

Bron : www.tbrakelt.be