Multiculturele avond in CVO Sint-Jozef Geraardsbergen.

08-04-2015 10:29

 

Vlak voor de paasvakantie legden de leerkrachten en de cursisten hun cursussen opzij en gooiden de benen los op de tonen van het dansnummer ‘Uptown Funk’. Op vrijdag 3 april 2015 vond in de turnzaal van het CVO Sint-Jozef in Geraardsbergen  een multicultureel dansevenement plaats, georganiseerd door het zeer geëngageerde team van talenleerkrachten en hun directie. De cursisten van verschillende klassen en richtingen, en  van een al even uiteenlopende origine, maakten het dansteam helemaal compleet. En dat er geswingd werd!

 

Het multiculturele project vormde een boeiend en levensecht lesonderwerp tijdens de taallessen en kende een graduele opbouw binnen de verschillende modules. Leerkrachten en directie zijn regelmatig met elkaar in overleg gegaan om deze avond succesvol te laten verlopen. Dankzij de professionele hulp van danslerares Julie Vanden Meersschaut  oefenden de leerkrachten het hippe dansnummer in tijdens de vrije uurtjes. De dynamische aanpak van het team kadert dan ook in een kwaliteitsvol onderwijs.; de school ziet het evenement als een uitdaging om de taalcursisten met al hun kwaliteiten in de kijker te zetten. De tevredenheid bij de cursisten Nederlands voor anderstaligen (NT2), Duits, Engels, Italiaans, Spaans en Frans was dan ook bijzonder groot.

 

In CVO Sint-Jozef Geraardsbergen ontmoeten mensen van verschillende culturen elkaar. Er is een mix van opvattingen, onzekerheden en onduidelijkheden omdat onze leefstijlen nogal eens van elkaar verschillen. Met dit multicultureel dansevenement heeft het CVO Sint Jozef Geraardsbergen de scheidingslijnen tussen vreemd en eigen duidelijk willen opentrekken. De school kent zowel studenten van oorspronkelijke buitenlandse komaf als studenten die in België geboren zijn. De verscheidenheid die deze groep gemeen heeft, is dat ze de leefwereld van de andere hebben leren begrijpen, ze deze respecteren en er zich ook mee verbonden voelen. Het leven met verschillen is in CVO Tisj Geraardsbergen dan ook een uitdaging! Bij de aanwezigheid van meerdere culturen leert men de eigen waarden en normen kritisch bekijken en realiseert men zich wellicht dat anders zijn oké is.

 

De studenten en leerkrachten van de afdeling digitale fotografie werden eveneens betrokken bij het project. Foto’s en een videomontage zijn het resultaat van deze vakoverschrijdende samenwerking. Na de Paasvakantie biedt het Open Leercentrum van de school aan alle cursisten de mogelijkheid om de foto’s en het beeldmateriaal te bekijken.

Dit verdienstelijke en kwaliteitsvolle initiatief wordt volgend schooljaar vervolgd met een talenavond. Allen daarheen!