Middenstandscongres, afgelopen maandagavond in Elst

10-12-2014 10:35

 

Voor het tweede opeenvolgende jaar verzamelden zelfstandigen en ondernemers, op uitnodiging van de Middenstandsraad van Brakel, in zaal ter Elst.

verwelkoming

Op zijn eigen karakteristieke manier opende de voorzitter van de Middenstandsraad, Marnix De Groote, het congres, na iedereen uitgebreid welkom te hebben geheten. Uiteraard leidde de voorzitter ook de verschillende sprekers van de avond in, met om te beginnen …

Mia Vancompernolle (adviseur ruimtelijke ordening Unizo)

Mevrouw Compernolle legde, aan de hand van cijfers, uit met welke problemen ons handelscentrum geconfronteerd wordt. Niet dat we daarin veel verschillen met andere grote gemeenten. Ook zij zien immers de gevolgen van de koopvlucht naar de ons omringde steden Geraardsbergen, Oudenaarde en Zottegem. Niet voor de dagelijkse goederen, zoals voedsel, onderhoudsproducten en dergelijke … maar wel voor de zogeheten periodieke of uitzonderlijke aankopen.

Waaronder schoenen, mode als periodieke en auto’s, computers, … als uitzonderlijke aankopen begrepen worden. Belangrijk is het daarom, voor de overheden, waaronder de gemeente, om in samenwerking met de handelaars een commercieel-strategisch plan op te maken.

Johan Michels (regioverantwoordelijke Vlaamse Ardennen Unizo)

Enkele voorbereide vragen werden beantwoord en deze antwoorden gemodereerd door mijnheer Michels, vaak bijgetreden door zijn collega, mevrouw Vancompernolle. Verder waren er ook tussenkomsten van onze Brakelse vice-premier, de voorzitter van CD&V Brakel, en enkele schepenen, net als van enkele ondernemers.

Johan Thomas (schepen van middenstand)

De zo lang verwachte dorpskernrenovatie zal zichtbaar worden in de loop van volgend jaar, 2015 dus. De bouwvergunning hiertoe werd immers afgeleverd tijdens de voorbije maand november. Eerste werk bestaat erin om een groot bufferbekken aan te leggen onder het Marktplein, gesitueerd tussen ‘t Zwart Licht en onze bib. Daarna zal de ondergrond van het Marktplein, door middel van het verplichte archeologisch onderzoek, onderzocht worden op relicten. Dit onderzoek is gepland voor de maanden maart en april.

Waarna pas werk gemaakt kan worden van het zoeken en aanstellen van een aannemer, die bekend zou moeten zijn medio 2015. De eigenlijke werken gaan dan van start na de winter van 2015-2016.

Alle festiviteiten en gebruikelijke activiteiten, zo benadrukte onze schepen, zouden zoals gepland moeten kunnen doorgaan op ons Marktplein, het ganse jaar door …

Emmanuël Temmerman (ondervoorzitter Middenstandsraad)

Mijnheer Temmerman keek ook vooruit naar het nieuwe jaar. 2015, waarin alle gekende activiteiten weer zullen doorgaan. De ondervoorzitter legde daarbij de nadruk op een herhaling van Brakel Oktobert, waarvan de eerste editie een enorme meevaller was, een paar maanden geleden.

schrijven...

 

Bron : www.tbrakelt.be