Met cultuurdienst Geraardsbergen gratis naar avant-première 'Toevallig aan de Dender'

17-09-2015 10:13

De cultuurdienst van de stad Geraardsbergen organiseert op woensdag 30 september 2015 om 19.30 uur in het Arjaantheater de avant-première van de film ...TOEVALLIG AAN DE DENDER (een vergeten rivier) van cineast Julien Vandevelde.

De documentaire film beschrijft een aaneenschakeling van diverse gebeurtenissen langs steden en gemeenten aan de oevers van de Dender. De prent schetst geen geografische expoloratie van een natuurfenomeen maar is een weerspiegeling van een steeds veranderende maatschappij.

De taalgrens splitst de film in twee delen van ongeveer 65 minuten. Het eerste, Waalse deel start een zoektocht naar het begin, en ontdekt bijvoorbeeld dat de Dender twee bronnen heeft. In het tweede deel, Vlaanderen, gaat men op zoek naar verdwenen cinema's in Geraardsbergen, bezingt een dichter het dorp Pollare, wordt Geraardsbergen voor en na het verdwijnen van de Ronde belicht enz.

Voor dit project heeft de maker zijn tijd genomen. De productie duurde vier jaar (2011 - 2015). Op die manier konden dezelfde onderwerpen op verschillende tijdstippen verbreed of verdiept worden. Een aanrader.

De toegang is gratis.