Mertensmolen in Viane binnenkort weer maalvaardig

27-06-2014 10:30

 

Al in 1293 was sprake van een watermolen in Viane langs de Mark, een zijrivier van de Dender. De laatste molenaar was Charles Mertens. Hij stopte als molenaar  in 1992. Het gebouw geraakte nadien in verval, tot Herman Merckaert er vanaf 2002 begon met de grondige renovatie ervan. De molen werd door Herman omgevormd  tot het  museum ‘t Aloam, waar oude werktuigen, en de moleninstallatie centraal staan. Jef Merckaert, zoon van de conservator van ‘t Aloam, en zijn echtgenote Noelle Mertens, dochter van de laatste molenaar, gaan er nu voor zorgen dat de Mertensmolen weer maalvaardig wordt.

Het koppel heeft  een intensieve opleiding tot meester-molenaar voor wind- en watermolens achter de rug. Ze volgden  theorielessen en een  stage waarna ze hun praktisch examen afgelegd hebben op de molen van Sint-Antelinks’. Er waren 39 kandidaten en 13 haalden uiteindelijk het diploma.

Jef en Noelle willen de Mertensmolen  opnieuw maalvaardig maken zodat we ze demo’s kunnen geven. Het wordt geen industriële molen zoals vroeger, maar ze gaan de puur ambachtelijke toer op. Voor het malen zullen ze uitsluitend een beroep doen op de kracht van het water, er komen geen machines aan te pas. Maar eer het zover is, is er nog heel wat werk aan de winkel : de molenstenen  moeten vervangen worden en de watertoevoer moet verzekerd.

Voor Jef en Noelle gaat dan een droom in vervulling. Het wordt een meerwaarde voor het museum ‘t Aloam. Opnieuw malen in de Mertensmolen is een mooi stukje nostalgie. En het is heerlijk om te zien hoe men louter op de kracht van water de loodzware molenstenen in beweging krijgt.

 

Bron : 9500news