Méér dan 1.000 levens gered door Zegelsemse Lydie Marroyen

25-04-2014 10:54
 
Gisteren werd de Brit Robert Side ontvangen in het Brakelse gemeentehuis. En daarvoor was er wel een erg goede reden …
Robert is de zoon van Henry (Harry) Walter Side, luitenant in het Britse (bevrijdingen)leger aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.
‘Roberts vader reed te paard aan het hoofd van zijn peloton Zegelsem binnen zonder veel weerstand te ondervinden. De Duitsers lagen echter in een hinderlaag onder een windmolen. Een vrouw die vanuit haar woning de Duitsers zag klaar staan om de Engelsen neer te schieten, liep door de vuurlijn naar de bevrijders om hen te verwittigen. Ze konden tijdig dekking zoeken, waardoor Harry geen manschappen verloor bij de operatie.’
 
Roberts verhaal
Zijn vader heeft Robert het verhaal nooit verteld. Dat heeft hij terug gevonden in de brieven die soldaat Harry aan zijn moeder schreef. Negen jaar geleden besloot Robert dan ook om op zoek te gaan naar de heldin die er voor gezorgd heeft, dat Robert ooit geboren werd.
Immers, omdat Harry Side aan de kop van zijn peloton liep, zou hij de eerste geweest zijn, om te worden doodgeschoten door de in een hinderlaag liggende Duitsers …
 
1.000 levens
Het peloton bestond niet uit zoveel soldaten. Nee, het waren er slechts 30. Maar al deze mannen zijn na de oorlog terug naar huis kunnen keren, dankzij de heroïsche tussenkomst van ‘onze’ Lydie. Zij zijn vader geworden, grootvader en overgrootvader. Goed voor 1.000 nakomelingen, die er anders nooit geweest waren.
‘Onlangs was ik aanwezig op het huwelijk van mijn nichtje‘, zei Robert. ‘Zonder Lydie was zij er nooit geweest, en de prachtige viering uiteraard ook niet‘, besloot een geëmotioneerde Robert !